Sunomono z ogórka

Przepis na Sunomono z ogórka
Czas przygotowania15 min + chłodzenie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Sunomono z ogórka to japońska sałatka z ogórka z dodatkiem sosu sojowego, octu ryżowego, imbiru i ziaren sezamu. Polecamy.

Składniki

  • 2 duże obrane ogórki
  • 80 ml (1/3 szklanki) octu ryżowego
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki świeżego tartego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki sezamu (czarnego lub biały) do posypania

Promocje na składniki

Jak zrobić sunomono z ogórka

  1. Przekroić ogórki wzdłuż na pół i usunąć duże nasiona. Pokroić w poprzek w bardzo cienkie plasterki.
  2. W małej misce wymieszać ocet z cukrem, solą, imbirem i sosem sojowym. Włożyć ogórki i wymieszać, tak aby dobrze pokryły się marynatą.
  3. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę przed podaniem. Można posypać sezamem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.