Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Szakszuka (shakshuka)
średni
02.11.2023
Szakszuka (shakshuka), czyli pyszny pomysł na śniadanie. Popularna szakszuka, to w uproszczeniu jajka w pomidorach. Ilu kucharzy tyle wersji tego przepisu. Podstawą są oczywiście pomidory, jajka i przyprawy. W kilka chwil można przygotować naprawdę pyszne i sycące śniadanie. Do tego domowe, chrupiące pieczywo i nic więcej do szczęścia nie trzeba. Najlepiej smakuje, gdy białko jest ścięte a żółtko płynne, ale jeśli lubicie możecie nieco dłużej potrzymać potrawę na ogniu. Całość świetnie smakuje posypana posiekaną zieloną pietruszką lub bazylią.
Składniki
- 2-3 pomidory (lub kilka małych)
- 1 ząbek czosnku
- pół cebuli
- 2 jajka
- szczypta mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- szczypta chili (u mnie zamiennie szczypta słodkiej i ostrej papryka)
- oliwa do podsmażenia składników
- zielona pietruszka lub świeża bazylia do podania
Jak zrobić szakszuka (shakshuka)
- Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Jeśli używacie małych pomidorków kroimy je w ćwiartki.
- Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy drobno pokrojony (lub starty czosnek) i pokrojoną cebulę.
- Dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy całość mielonym kminkiem, słodką i ostrą papryką (lub chili), pieprzem i niedużą ilością soli.
- Całość należy przemieszać, ale nie za mocno. Dusimy składniki około 4-5 minut.
- Po tym czasie łyżka robimy w pomidorach wgłębienia i wbijamy w nie po 1 jajku. Przykrywamy patelnię pokrywką i zostawiamy całość do czasu aż białka jajek będą ścięte.
- Przed podaniem można jeszcze całość oprószyć pieprzem i posypać posiekaną zieloną pietruszką lub świeżą bazylią.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze