Szarlotka w stylu apple pie

Przepis na Szarlotka w stylu apple pie
Czas przygotowania70 min + chłodzenie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Szarlotka w stylu apple pie to smakowite ciasto z farszem jabłkowo-cynamonowym, które można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Polecamy podawać z kulką lodów waniliowych i sosem toffee.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić szarlotka w stylu apple pie

  1. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wmieszać 200 g cukru, cukier waniliowy i sól. Dodać masło i jajko. Wyrobić wszystko na gładkie ciasto.
  2. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę lub na noc.
  3. Jabłka (można obrać) przeciąć na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić bardzo drobno. Wymieszać z cynamonem i 2 łyżkami cukru. (W zależności od tego jak słodkie są jabłka można dodać mniej lub więcej cukru).
  4. Rozgrzać piekarnik do 190 C i wysmarować tłuszczem blachę.
  5. Nieco więcej niż połowę ciasta rozwałkować na powierzchni lekko posypanej mąką. Wyłożyć ciastem dno i brzegi przygotowanej blachy.
  6. Na cieście wyłożyć mieszaninę z jabłkami. Rozwałkować pozostałą część ciasta i przykryć nim jabłka. Brzegi ścisnąć razem, aby jabłka były szczelnie zamknięte w cieście.
  7. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 50-60 minut.
  8. Wyjąć blachę z piekarnika i nieco przestudzić ciasto. Pokroić na kawałki i podawać na ciepło lub na zimno.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.