Szczaw do słoików na zimę

Przepis na Szczaw do słoików na zimę
Czas przygotowania15 min + odstawienie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Szczaw do słoików na zimę to prosty przepis na przygotowanie szczawiu do słoików, aby także zimą cieszyć się jego smakiem. Dzięki temu przez cały rok będziemy mogli przygotować np. pyszną zupę szczawiową.

Składniki

  • 1/2 kg szczawiu
  • 2 łyżeczki soli

Promocje na składniki

Jak zrobić szczaw do słoików na zimę

  1. Wypłukać szczaw i obciąć ogonki.
  2. Szczaw posiekać nożem na małe kawałki, wsadzić do miski i pomieszać z solą.
  3. Po 2 godz. nałożyć szczaw do małych słoików (375 g), zakrecić słoiki i pasteryzować w wodzie pod przykryciem przez ok 7 minut.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.