Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Szparagi zapiekane z parmezanem
25 min
średni
02.11.2023
Szparagi zapiekane z parmezanem to smakowity pomysł na dodatek do obiadu lub przekąskę, która z powodzeniem zaspokoi głód. Szparagi zapiekane są razem ze startym parmezanem i bułką tartą, a następnie skropione octem balsamicznym. Polecamy.
Składniki
- 450 g cienkich świeżych szparagów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 60 g parmezanu w wiórkach
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 60 ml (1/4 szklanki) lub do smaku octu balsamicznego
- 2 łyżki bułki tartej
Jak zrobić szparagi zapiekane z parmezanem
- Nagrzać piekarnik do 230°C.
- Położyć szparagi na blasze do pieczenia, skropić oliwą i wymieszać, by się nią równo pokryły.
- Ułożyć ponownie aby wszystkie tworzyły jedną warstwę, posypać równomiernie parmezanem, bułką tartą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Piec 12 do 15 minut w rozgrzanym piekarniku, aż ser się roztopi, a szparagi będą miękkie, ale wciąż jędrne. Podawać natychmiast na ciepłych talerzach, zroszone octem balsamicznym.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze