Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Szpecle czyli kluski kładzione
35 min
średni
02.11.2023
Szpecle czyli kluski kładzione to mączno-jajeczne kluski, które wrzucane są pojedynczo, bezpośrednio do gotującej się wody. Przyrządzane w ten sposób kluski to tradycyjne niemieckie danie. Po ugotowaniu można je podsmażyć i podawać np. z mięsem i sosem.
Składniki
- 500 g mąki pszennej (lub więcej, w razie potrzeby)
- 1 łyżeczka soli
- 4 jajka
- 125 ml ciepłej wody
Jak zrobić szpecle czyli kluski kładzione
- W misce wymieszać mąkę z solą. Zrobić w środku zagłębienie. Jajka roztrzepać widelcem i dodać do zagłębienia w mące.
- Zmiksować całość, zaczynając od środka i przesuwając mikser w kierunku brzegów miski. Stopniowo dodawać wodę. W zależności od wielkości użytych jajek, być może trzeba będzie dodać nieco więcej mąki.
- Wyrabiać ciasto mikserem, aż powstaną bąbelki i będzie się łatwo odlepiać od miski. Cierpliwości – to może zająć nawet 10 minut lub więcej. Przykryć miskę ściereczką i odstawić ciasto na kilka minut, aby odpoczęło.
- W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Zmniejszyć ognień. Około 1/6 ciasta ułożyć na krótszym końcu deski do krojenia i za pomocą dużego noża odcinać je, wrzucając wprost do gotującej delikatnie wody.
- Gotować tylko niedużą ilość klusek na raz; muszą mieć dużo miejsca w wodzie, żeby się nie posklejały. Można je też wyciskać ze specjalnej praski, dzięki czemu będą miały jednakowy kształt.
- Gotować, aż wypłyną na powierzchnię.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze