Szpecle czyli kluski kładzione

Przepis na Szpecle czyli kluski kładzione
Czas przygotowania35 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Szpecle czyli kluski kładzione to mączno-jajeczne kluski, które wrzucane są pojedynczo, bezpośrednio do gotującej się wody. Przyrządzane w ten sposób kluski to tradycyjne niemieckie danie. Po ugotowaniu można je podsmażyć i podawać np. z mięsem i sosem.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić szpecle czyli kluski kładzione

  1. W misce wymieszać mąkę z solą. Zrobić w środku zagłębienie. Jajka roztrzepać widelcem i dodać do zagłębienia w mące.
  2. Zmiksować całość, zaczynając od środka i przesuwając mikser w kierunku brzegów miski. Stopniowo dodawać wodę. W zależności od wielkości użytych jajek, być może trzeba będzie dodać nieco więcej mąki.
  3. Wyrabiać ciasto mikserem, aż powstaną bąbelki i będzie się łatwo odlepiać od miski. Cierpliwości – to może zająć nawet 10 minut lub więcej. Przykryć miskę ściereczką i odstawić ciasto na kilka minut, aby odpoczęło.
  4. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Zmniejszyć ognień. Około 1/6 ciasta ułożyć na krótszym końcu deski do krojenia i za pomocą dużego noża odcinać je, wrzucając wprost do gotującej delikatnie wody.
  5. Gotować tylko niedużą ilość klusek na raz; muszą mieć dużo miejsca w wodzie, żeby się nie posklejały. Można je też wyciskać ze specjalnej praski, dzięki czemu będą miały jednakowy kształt.
  6. Gotować, aż wypłyną na powierzchnię.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.