Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Szpinak z czosnkiem i orzeszkami piniowymi
15min
średni
02.11.2023
Szpinak z czosnkiem i orzeszkami to świetny pomysł na dodatek do obiadu, farsz lub przekąskę. Do przyrządzenia można użyć zarówno świeżych liści szpinaku lub, poza sezonem, mrożonych.
Składniki
- 1kg świeżego szpinaku (lub 500 g zamrożonego szpinaku liściastego)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki orzeszków piniowych
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub pokruszone
Jak zrobić szpinak z czosnkiem i orzeszkami piniowymi
- Dokładnie umyj szpinak i wrzuć do dużego garnka. Zalej trochę wrzątkiem, przykryj i gotuj przez 2-3 minuty.
- Wrzuć do durszlaka i dobrze odcedź. Użyj boku małego talerza, aby przyduszając lekko liście dobrze go odsączyć. Jeśli używasz zamrożonego, rozmroź go w mikrofalówce i odsącz wodę.
- W międzyczasie podgrzej na patelni oliwę, dodaj orzeszki piniowe i podsmaż. Dodaj czosnek, a następnie wymieszaj wszystko ze szpinakiem. Dopraw i podawaj.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze