Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Szybka wegańska zupa ogórkowa
30 min
średni
02.11.2023
Szybka wegańska zupa ogórkowa to bezmięsna zupa z dodatkiem ziemniaków, bazująca na domowych ogórkach kiszonych. Wystarczy 30 minut, aby przygotować to pierwsze danie, dlatego szczególnie polecamy ją zabieganym.
Składniki
- 1 opakowanie mrożonki „zupa jarzynowa” z ziemniakami, marchewką, brukselką i kalafiorem
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarnka pieprzu
- 3 ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka przyprawy typu „wegeta” bez glutaminianu sodu
- 3-4 domowe ogórki kiszone + woda z ogórków
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić szybka wegańska zupa ogórkowa
- Mrożone warzywa wrzucić do garnka, zalać około 1 litrem wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu, doprowadzić do wrzenia pod przykryciem.
- W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w niewielką kostkę. Dodać do zupy gdy zacznie wrzeć. Dodać posiekany czosnek i „wegetę”. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną.
- Zetrzeć ogórki kiszone na tarce na drobnych oczkach i dodać do zupy, gdy ziemniaki będą miękkie. (Ja lubię mocno rozgotowane ziemniaki w zupie.) Dodać około pół szklanki wody z kiszonych ogórków, do smaku. Gotować jeszcze ok. 5 minut.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dolać więcej wody z ogórków kiszonych, żeby zupa była kwaśniejsza.
- Podawać z posiekanym świeżym koperkiem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze