Szybka zupa rybna

Przepis na Szybka zupa rybna
Czas przygotowania20 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Szybka zupa rybna to zupa bazująca na wywarze rybnym, filecie z żabnicy i wędzonego łupacza z dodatkiem warzyw, takich jak marchew czy ziemniaki. To lekka, ale pożywna zupa, która świetnie się sprawdzi na pierwsze danie.

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 150 g porów, pokrojonych w krążki
  • 400 ml wywaru rybnego
  • ¼ łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 200 g ziemniaków, obranych i pokrojonych
  • 200 g filetu z żabnicy, pokrojonego na kawałki wielkości kęsa (usunąć czarne błony)
  • 175 g filetu z wędzonego łupacza bez skóry, pokrojonego na kawałki wielkości kęsa
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 marchew, pokrojona w kostkę
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku

Promocje na składniki

Jak zrobić szybka zupa rybna

  1. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić pory, cebulę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez 3–4 minuty, często mieszając.
  2. Wlać wywar rybny, dodać pomidory, chili i nasiona kopru włoskiego. Doprowadzić do wrzenia. Wrzucić ziemniaki i marchew, doprawić solą i pieprzem, przykryć i gotować przez około 5 minut.
  3. Dodać kawałki żabnicy i wędzonego łupacza. Doprowadzić ponownie do wrzenia, zmniejszyć ogień na bardzo mały i gotować przez 6–8 minut, aż ryby będą się łatwo dzieliły, a ziemniaki zrobią się miękkie.
  4. Posypać pietruszką i szczypiorkiem. Podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.