Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Szybka zupa rybna
20 min
średni
02.11.2023
Szybka zupa rybna to zupa bazująca na wywarze rybnym, filecie z żabnicy i wędzonego łupacza z dodatkiem warzyw, takich jak marchew czy ziemniaki. To lekka, ale pożywna zupa, która świetnie się sprawdzi na pierwsze danie.
Spis treści:
Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 150 g porów, pokrojonych w krążki
- 400 ml wywaru rybnego
- ¼ łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 200 g ziemniaków, obranych i pokrojonych
- 200 g filetu z żabnicy, pokrojonego na kawałki wielkości kęsa (usunąć czarne błony)
- 175 g filetu z wędzonego łupacza bez skóry, pokrojonego na kawałki wielkości kęsa
- łyżka posiekanego szczypiorku
- łyżka posiekanej pietruszki
- 1 marchew, pokrojona w kostkę
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
Jak zrobić szybka zupa rybna
- Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić pory, cebulę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez 3–4 minuty, często mieszając.
- Wlać wywar rybny, dodać pomidory, chili i nasiona kopru włoskiego. Doprowadzić do wrzenia. Wrzucić ziemniaki i marchew, doprawić solą i pieprzem, przykryć i gotować przez około 5 minut.
- Dodać kawałki żabnicy i wędzonego łupacza. Doprowadzić ponownie do wrzenia, zmniejszyć ogień na bardzo mały i gotować przez 6–8 minut, aż ryby będą się łatwo dzieliły, a ziemniaki zrobią się miękkie.
- Posypać pietruszką i szczypiorkiem. Podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze