Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Szybki barszcz biały po królewsku
30 min
średni
02.11.2023
Szybki barszcz biały po królewsku to smaczna, tradycyjna zupa wielkanocna, która z dodatkiem jajek i białej kiełbasy z powodzeniem zaspokoi głód. Tę szybką wersję zupy polecamy tym, którzy mają mało czasu na przygotowania wielkanocne i chcą wspomóc się gotowym barszczem białym, jednocześnie wzbogacając go dodatkowymi walorami smakowymi.
Składniki
- 3 białe kiełbasy
- 4 jajka
- 1 opakowanie barszczu białego w proszku
- 1 łyżeczka wegety
- 120 ml (1/2 szkl.) śmietany
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka zielonej pokrojonej pietruszki
Jak zrobić szybki barszcz biały po królewsku
- Ugotować 4 jajka na twardo (ok 8-10 min). Odstawić.
- Włożyć do garnka z wodą białą kiełbasą i zagotować. Zebrać osad z powierzchni wody i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Wyciągnąć kiełbasę i zostawić do wystygnięcia.
- W osobnym rondelku przygotować barszcz zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy barszcz zacznie gęstnieć przelać go do wywaru z kiełbasy. Gotować przez 5 minut mieszając.
- Odlać do kubeczka 1/2 szklanki barszczu i wymieszać ze śmietaną. Po czym z powrotem wlać do garnka z barszczem. Dodać do smaku majeranek i wegetę.
- Na koniec można dodać obraną ze skórki i pokrojoną w plasterki kiełbasę i pokrojone w kostkę jajka. Można tez podać je na osobnym talerzyku. Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze