Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Tagliatelle z kurczakiem
30min
średni
02.11.2023
Tagliatelle z kurczakiem, pomidorami i liśćmi bazylii to tradycyjne połączenie smaków. Przygotowanie tego obiadu nie zajmie dużo czasu, a taka klasyczna kuchnia zasmakuje każdemu.
Składniki
- 500 g piersi kurczaka, bez skóry
- skórka i sok z 1 cytryny
- 1 łyżka posiekanego estragonu lub 1 łyżeczka suszonego
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 8 małych pomidorów, pokrojonych na połówki
- 300g tagliatelle
- parę liści świeżej bazylii
Jak zrobić tagliatelle z kurczakiem
- Rozgrzej piekarnik do wysokiej temperatury – ok 200 C.
- Pokryj kurczaka skórką z cytryny i sokiem, estragonem, solą i pieprzem i umieść go w dużym, płytkim naczyniu żaroodpornym. Posmaruj delikatnie odrobiną oleju, a następnie piecz przez 6 minut.
- Odwróć kurczaka i dołóż pomidory, odrobinę skropione olejem. Piecz przez kolejne 6-8 minut, aż kurczak będzie miękki, lekko rumiany.
- W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Dobrze odcedź, zachowując ok 150ml wody po gotowaniu i wrzuć na rozgrzaną patelnię.
- Wyjmij kurczaka z naczynia i pokrój na kawałki. Dodaj do makaronu wraz z pomidorami i wodą po gotowaniu makaronu. Po chwili możesz nakładać danie na talerze. Posyp bazylią.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze