Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Tajskie kotleciki rybne z sosem limonkowo-miodowym
90 min
średni
02.11.2023
Tajskie kotleciki rybne z sosem limonkowo-miodowym to pełne smaku ziemniaczano-rybne kotleciki z sosem, przygotowanym na bazie soku z limonek, miodu, imbiru, sosu sojowego i tajskiej pasty curry. Polecamy amatorom orientalnych smaków.
Składniki
- 400 g mączystych ziemniaków
- 400 g filetów rybnych, np. z karmazyna
- sok z 1 limonki
- 3 cebulki dymki
- 3 ząbki czosnku
- 1 cienka łodyżka trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka drobno startego świeżego imbiru
- 2 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry
- 3 łyżki świeżej kolendry, drobno posiekanej
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- 100 g bułki tartej
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- sól
- Sos limonkowo-miodowy:
- 1 papryczka chili
- sok z 3 limonek
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka drobno startego świeżego imbiru
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- ¾ łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry
Jak zrobić tajskie kotleciki rybne z sosem limonkowo-miodowym
- Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i gotować do miękkości we wrzątku około 15 minut. Odlać wodę, krótko odparować i rozgnieść widelcem.
- Umyć filety rybne i ułożyć na patelni teflonowej. Wlać 125 ml wody, połowę soku z limonki, krótko zagotować i pozostawić na małym ogniu na około minutę, aby ryba nasiąkała. Zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem na kolejne 5 minut. Przełożyć z patelni do miski i rozdrobnić.
- Oczyścić cebulki dymki i drobno posiekać. Pokroić czosnek w drobniutką kostkę. Obrać trawę cytrynową z zewnętrznych twardych liści, posiekać białą część.
- Zagnieść razem ziemniaki, rybę, dymkę, czosnek, trawę cytrynową, imbir, pastę curry, kolendrę, resztę soku z limonki oraz nieco soli. Uformować z masy 24 kotleciki.
- Rozbić i rozbełtać jajko. Obtaczać kotleciki najpierw w mące (po obtoczeniu nadmiar strząsnąć), potem w jajku, a na koniec w bułce tartej. Po panierowaniu lekko je rozpłaszczyć, a następnie odłożyć na 30 min w chłodne miejsce.
- Przygotować sos limonkowo-miodowy. Oczyścić papryczkę chili i pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać wszystkie składniki sosu w miseczce.
- Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy i smażyć na niej połowę kotlecików około 6 minut, żeby zrumieniły się ze wszystkich stron. Zdjąć i trzymać w cieple. Rozgrzać resztę oliwy i usmażyć pozostałe kotleciki. Podawać z sosem i plasterkami limonki.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze