Tajskie kotleciki rybne z sosem limonkowo-miodowym

Przepis na Tajskie kotleciki rybne z sosem limonkowo-miodowym
Czas przygotowania90 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Tajskie kotleciki rybne z sosem limonkowo-miodowym to pełne smaku ziemniaczano-rybne kotleciki z sosem, przygotowanym na bazie soku z limonek, miodu, imbiru, sosu sojowego i tajskiej pasty curry. Polecamy amatorom orientalnych smaków.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić tajskie kotleciki rybne z sosem limonkowo-miodowym

  1. Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i gotować do miękkości we wrzątku około 15 minut. Odlać wodę, krótko odparować i rozgnieść widelcem.
  2. Umyć filety rybne i ułożyć na patelni teflonowej. Wlać 125 ml wody, połowę soku z limonki, krótko zagotować i pozostawić na małym ogniu na około minutę, aby ryba nasiąkała. Zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem na kolejne 5 minut. Przełożyć z patelni do miski i rozdrobnić.
  3. Oczyścić cebulki dymki i drobno posiekać. Pokroić czosnek w drobniutką kostkę. Obrać trawę cytrynową z zewnętrznych twardych liści, posiekać białą część.
  4. Zagnieść razem ziemniaki, rybę, dymkę, czosnek, trawę cytrynową, imbir, pastę curry, kolendrę, resztę soku z limonki oraz nieco soli. Uformować z masy 24 kotleciki.
  5. Rozbić i rozbełtać jajko. Obtaczać kotleciki najpierw w mące (po obtoczeniu nadmiar strząsnąć), potem w jajku, a na koniec w bułce tartej. Po panierowaniu lekko je rozpłaszczyć, a następnie odłożyć na 30 min w chłodne miejsce.
  6. Przygotować sos limonkowo-miodowy. Oczyścić papryczkę chili i pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać wszystkie składniki sosu w miseczce.
  7. Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy i smażyć na niej połowę kotlecików około 6 minut, żeby zrumieniły się ze wszystkich stron. Zdjąć i trzymać w cieple. Rozgrzać resztę oliwy i usmażyć pozostałe kotleciki. Podawać z sosem i plasterkami limonki.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.