Tarta morelowa

Przepis na Tarta morelowa
Czas przygotowania70 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Tarta morelowa to deserowa tarta na słodko, z pysznym nadzieniem ze świeżych moreli posypanych płatkami migdałów. Taka odsłona francuskiej tarty świetnie sprawdzi się zarówno jako deser na co dzień, ciasto do kawy, jak i słodka przekąska serwowana gościom.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić tarta morelowa

  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, mleko i jajka należy więc wyciągnąć z lodówki co najmniej 2 godziny przed rozpoczęciem gotowania
  2. Rozgrzać piekarnik do 190 C; wysmarować masłem i posypać lekko mąką 23 cm formę do tarty z wyjmowanym dnem lub tortownicę.
  3. Przesiać razem mąkę proszek do pieczenia i sól.
  4. Masło o temperaturze pokojowej ucierać z cukrem przez kilka minut aż powstanie kremowa masa.
  5. Dodać jajka po jednym na raz, za każdym razem upewniając się, że poprzednie zostało już dobrze wymieszane z masą.
  6. Dodać mieszaninę z mąką do masy maślanej i delikatnie wymieszać łyżką. Powstałe ciasto wyłożyć równomiernie na dnie formy, formując brzegi na wysokość 1-2cm.
  7. Na cieście ułożyć połówki moreli (skórką do dołu). Posypać migdałami.
  8. Piec przez około 1 godzinę w 190 C.
  9. Odstawić tartę by ostygła. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.