Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Tarta morelowa
70 min
średni
02.11.2023
Tarta morelowa to deserowa tarta na słodko, z pysznym nadzieniem ze świeżych moreli posypanych płatkami migdałów. Taka odsłona francuskiej tarty świetnie sprawdzi się zarówno jako deser na co dzień, ciasto do kawy, jak i słodka przekąska serwowana gościom.
Spis treści:
Składniki
- 380 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 250 g masła
- 220 g drobnego cukru
- 4 jajka
- 800 g moreli, przekrojonych na pół i bez pestek
- 1-2 garście migdałów, w płatkach
- cukier puder do dekoracji (opcjonalnie)
Jak zrobić tarta morelowa
- Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, mleko i jajka należy więc wyciągnąć z lodówki co najmniej 2 godziny przed rozpoczęciem gotowania
- Rozgrzać piekarnik do 190 C; wysmarować masłem i posypać lekko mąką 23 cm formę do tarty z wyjmowanym dnem lub tortownicę.
- Przesiać razem mąkę proszek do pieczenia i sól.
- Masło o temperaturze pokojowej ucierać z cukrem przez kilka minut aż powstanie kremowa masa.
- Dodać jajka po jednym na raz, za każdym razem upewniając się, że poprzednie zostało już dobrze wymieszane z masą.
- Dodać mieszaninę z mąką do masy maślanej i delikatnie wymieszać łyżką. Powstałe ciasto wyłożyć równomiernie na dnie formy, formując brzegi na wysokość 1-2cm.
- Na cieście ułożyć połówki moreli (skórką do dołu). Posypać migdałami.
- Piec przez około 1 godzinę w 190 C.
- Odstawić tartę by ostygła. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze