Tarta z brokułami i łososiem

Przepis na Tarta z brokułami i łososiem
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Tarta z brokułami i łososiem to smakowita, wytrawna tarta z dodatkiem wędzonego łososia, brokułów i sosu śmietanowego. To połączenie idealne na obiad lub sytą kolację. Polecamy wypróbować ten przepis.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić tarta z brokułami i łososiem

  1. Wymieszać w dużej misce twaróg z jajkami, olejem i solą na jednolitą masę. Wymieszać mąkę z suszonymi drożdżami, dodać do masy i wymieszać. Zmiksować, żeby powstało ciasto o kleistej konsystencji.
  2. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
  3. Umyć brokuły i podzielić na różyczki. Łodygi pokroić na kawałki.
  4. Zagotować w garnku 250 ml wody. Gotować brokuły pod przykrywką na parze przez 8 minut. Wyjąć różyczki i odłożyć, natomiast łodygi zmiksować z dodatkiem gorącej wody, aż uzyskamy purée.
  5. Pokroić łososia w paski. Umyć, osuszyć i posiekać koperek. Dobrze wymieszać śmietanę z jajkami i mąką ziemniaczaną, dodać koperek i wymieszać z purée z brokułów.
  6. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, chrzanem i sokiem cytrynowym.
  7. Nagrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować formę masłem. Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie. Wylepić formę ciastem. Ułożyć na cieście kawałki brokułów i pokrojone mięso łososia. Zalać sosem.
  8. Piec przez 35–40 minut, aż sos z wierzchu będzie rumiany.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.