Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Tarta z ciasta francuskiego ze śliwkami
50min
średni
02.11.2023
Składniki
- 50 g bułki tartej
- 50 g cukru muscovado, plus 1 łyżka
- 25 g skrystalizowanego imbiru, posiekanego
- 1 białko
- 300 g ciasta francuskiego
- 600g śliwek, w połówkach
- bita śmietana lub lody do podania
Jak zrobić tarta z ciasta francuskiego ze śliwkami
- Rozgrzej piekarnik z termowentylacją do 200C.
- Wymieszaj tartą bułkę, cukier, imbir i białko jajka. Rozwiń ciasto francuskie i wytnij okrąg, ok 35cm.
- Przenieś na duży kawałek papieru do pieczenia, a następnie rozłóż wcześniej utworzoną masę z bułki tartej na całości, zostawiając ok 5 cm od krawędzi.
- Przykryj śliwkami i posyp łyżeczką cukru.
- Piecz przez 20-25 minut, aż ciasto będzie kruche i złote. Podawaj na ciepło z bitą śmietaną lub lodami, posypane cukrem pudrem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze