Tarta z ciasta francuskiego ze śliwkami

Przepis na Tarta z ciasta francuskiego ze śliwkami
Czas przygotowania50min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 50 g bułki tartej
  • 50 g cukru muscovado, plus 1 łyżka
  • 25 g skrystalizowanego imbiru, posiekanego
  • 1 białko
  • 300 g ciasta francuskiego
  • 600g śliwek, w połówkach
  • bita śmietana lub lody do podania

Promocje na składniki

Jak zrobić tarta z ciasta francuskiego ze śliwkami

  1. Rozgrzej piekarnik z termowentylacją do 200C.
  2. Wymieszaj tartą bułkę, cukier, imbir i białko jajka. Rozwiń ciasto francuskie i wytnij okrąg, ok 35cm.
  3. Przenieś na duży kawałek papieru do pieczenia, a następnie rozłóż wcześniej utworzoną masę z bułki tartej na całości, zostawiając ok 5 cm od krawędzi.
  4. Przykryj śliwkami i posyp łyżeczką cukru.
  5. Piecz przez 20-25 minut, aż ciasto będzie kruche i złote. Podawaj na ciepło z bitą śmietaną lub lodami, posypane cukrem pudrem.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.