Tarta z cukinią

Przepis na Tarta z cukinią
Czas przygotowania50 min + chłodzenie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Tarta z cukinią to tarta na wytrawnie, która znakomicie sprawdzi się jako danie obiadowe lub wykwintna kolacja. Na kruchym cieście, który stanowi spód tarty, umieszczona jest masa, przyrządzona ze śmietany, mleka i żółtego sera. Na niej ułożone są plasterki cukinii. Polecamy przepis na tę pyszną potrawę.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić tarta z cukinią

  1. Przygotowujemy kruche ciasto: mąkę, jajko i żółtko, zimną wodę i szczyptę soli łączymy w misce. Powstałe w ten sposób ciasto owijamy folią do żywności i wkładamy je do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Po wyjęciu rozwałkowujemy ciasto w okrągły kształt, formę wykładamy papierem do pieczenia, po czym umieszczamy w niej rozwałkowane ciasto. Nakłuwamy je widelcem w wielu miejscach i podpiekamy przez ok. 7 – 8 minut w piekarniku w 190ºC.
  3. Mieszamy śmietanę, mleko i żółty ser. Cukinię myjemy i kroimy na cienkie plasterki.
  4. Mleczną mieszankę rozsmarowujemy równo na spodzie. Na to rozkładamy plasterki cukinii.
  5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 30 minut.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.