Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Tarta z cukinią
50 min + chłodzenie
średni
02.11.2023
Tarta z cukinią to tarta na wytrawnie, która znakomicie sprawdzi się jako danie obiadowe lub wykwintna kolacja. Na kruchym cieście, który stanowi spód tarty, umieszczona jest masa, przyrządzona ze śmietany, mleka i żółtego sera. Na niej ułożone są plasterki cukinii. Polecamy przepis na tę pyszną potrawę.
Spis treści:
Jak zrobić tarta z cukinią
- Przygotowujemy kruche ciasto: mąkę, jajko i żółtko, zimną wodę i szczyptę soli łączymy w misce. Powstałe w ten sposób ciasto owijamy folią do żywności i wkładamy je do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Po wyjęciu rozwałkowujemy ciasto w okrągły kształt, formę wykładamy papierem do pieczenia, po czym umieszczamy w niej rozwałkowane ciasto. Nakłuwamy je widelcem w wielu miejscach i podpiekamy przez ok. 7 – 8 minut w piekarniku w 190ºC.
- Mieszamy śmietanę, mleko i żółty ser. Cukinię myjemy i kroimy na cienkie plasterki.
- Mleczną mieszankę rozsmarowujemy równo na spodzie. Na to rozkładamy plasterki cukinii.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 30 minut.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze