Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Tarta z gruszkami
65min
średni
02.11.2023
Tarta z gruszkami to jedna z najpopularniejszych słodkich odsłon tego francuskiego przysmaku. Świetna jako deser czy na spotkanie ze znajomymi przy kawie.
Spis treści:
Składniki
- 8 gruszek
- 100 g cukru o drobnych kryształkach
- 100 g masła
- 2 gwiazdki anyżu
- 3 łupinki kardamonu
- 1 duża laska cynamonu
- 2 łyżki brandy
- 500g gotowego ciasta francuskiego
Jak zrobić tarta z gruszkami
- Z gruszek wytnij gniazdka z pestkami, a następnie starannie je obierz i przekrój na połówki.
- Wrzuć cukier, masło, anyż, kardamon i cynamon na patelnię, o szerokości około 20 cm i umieść na dużym ogniu aż masło zacznie się gotować. Wstrząśnij patelnią i zamieszaj.
- Kiedy cukier się skarmelizuje, połóż gruszki na patelni, następnie gotuj w sosie przez ok 10minut, od czasu do czasu podrzucając, aż do całkowitego skarmelizowania. Nie bój się, że się przypalą. Wlej brandy, odczekaj chwilę, po czym zdejmij gruszki z patelni.
- Rozgrzej piekarnik do 200C z termoobiegiem.Ciasto rozwałkuj na grubość monety. Używając talerza nieco większego niż górna część patelni, wytnij koło, a następnie naciskaj krawędzie ciasta, aby je spłaszczyć.
- Gdy gruszki lekko ostygną, ułóż je na blaszce do pieczenia, naciętą stroną do góry, i rozrzuć na nich cynamon i kardamon, przykryj ciastem francuskim tak, by dobrze dolegało do gruszek.
- Nakłuj ciasto parę razy widelce, aby zrobić w nim małe dziurki, a następnie włóż do piekarnika na 15min. Jeśli zauważysz, że z gruszek wydobyło się za dużo soku, możesz w trakcie pieczenia wyjąć blachę i wylać jego nadmiar.
- Po 15min zmniejsz temperaturę do 160 C i pozostaw na ok 10min, aż ciasto będzie złote.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze