Tarta z łososiem

Przepis na Tarta z łososiem
Czas przygotowania45min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Tarta z łososiem i szpinakiem to wytrawna wersja tego francuskiego ciasta. Wspaniała zarówno w porze obiadowej, jak i jako przekąska imprezowa dla gości – w zależności od wielkości kawałka może zaspokoić mały lub duży głód.

Składniki

  • 320 g gotowego ciasta francuskiego
  • 1 żółtko jajka, do glazury
  • 2 filety z łososia bez skóry
  • 3 łyżki crème fraîche
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • duża garść liści szpinaku

Promocje na składniki

Jak zrobić tarta z łososiem

  1. Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 200C i wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia.
  2. Rozwiń ciasto francuskie, od ok 1 cm od krawędzi nasmaruj boki żółtkiem, natomiast na środku zrób nakłucia widelcem. Piecz ciasto przez 15 minut, aż się podniesie i zmieni kolor.
  3. W międzyczasie włóż filety z łososia do kuchenki mikrofalowej pod przykryciem. Gotuj w kuchence mikrofalowej na wysokiej mocy, przez ok 2 minuty. Odłóż na 1-2 minuty, aby trochę ostygły, a następnie porwij na kawałki.
  4. Zmieszaj crème fraîche z musztardą w małej misce i dopraw.
  5. Wyjmij ciasto z piekarnika i spłaszczyć środkową część tyłem łyżki. Pokryj je sosem z crème fraîche, a następnie rozrzuć szpinak i płatki łososia.
  6. Piecz w piekarniku przez kolejne 5 minut, aż ciasto zrobi się złote.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.