Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Tarta z łososiem
45min
średni
02.11.2023
Tarta z łososiem i szpinakiem to wytrawna wersja tego francuskiego ciasta. Wspaniała zarówno w porze obiadowej, jak i jako przekąska imprezowa dla gości – w zależności od wielkości kawałka może zaspokoić mały lub duży głód.
Spis treści:
Składniki
- 320 g gotowego ciasta francuskiego
- 1 żółtko jajka, do glazury
- 2 filety z łososia bez skóry
- 3 łyżki crème fraîche
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- duża garść liści szpinaku
Jak zrobić tarta z łososiem
- Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 200C i wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia.
- Rozwiń ciasto francuskie, od ok 1 cm od krawędzi nasmaruj boki żółtkiem, natomiast na środku zrób nakłucia widelcem. Piecz ciasto przez 15 minut, aż się podniesie i zmieni kolor.
- W międzyczasie włóż filety z łososia do kuchenki mikrofalowej pod przykryciem. Gotuj w kuchence mikrofalowej na wysokiej mocy, przez ok 2 minuty. Odłóż na 1-2 minuty, aby trochę ostygły, a następnie porwij na kawałki.
- Zmieszaj crème fraîche z musztardą w małej misce i dopraw.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i spłaszczyć środkową część tyłem łyżki. Pokryj je sosem z crème fraîche, a następnie rozrzuć szpinak i płatki łososia.
- Piecz w piekarniku przez kolejne 5 minut, aż ciasto zrobi się złote.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze