Tarta z pomidorami i bazylią

Przepis na Tarta z pomidorami i bazylią
Czas przygotowania70 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 125 g masła o temperaturze pokojowej
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • Mąka do posypania stolnicy
  • 4-6 pomidorów
  • 3 jajka
  • 60 g serka śmietankowego
  • 40 g śmietany 18%
  • 300-350 g startego sera gouda
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 pęczek świeżej bazylii

Promocje na składniki

Jak zrobić tarta z pomidorami i bazylią

  1. Masło pokroić na małe kawałeczki. W dużej misce wyrobić mąkę z masłem, solą, 1 jajkiem i 2 łyżkami wody, aby powstało ciasto.
  2. Owinąć w folię spożywczą lub włożyć do plastikowego pojemniczka z pokrywką i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  3. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Tortownicę wysmarować masłem. Na powierzchni posypanej niewielką ilością mąki rozwałkować ciasto i wyłożyć nim spód i brzegi tortownicy. Ponakłuwać ciasto widelcem w kilku miejscach.
  4. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut.
  5. W międzyczasie umyć i osuszyć pomidory, usunąć zgrubiałe części i pokroić miąższ w grube plastry.
  6. W dużej misce drewnianą łyżką wymieszać pozostałe jajka z serkiem śmietankowym, śmietaną i serem żółtym. Doprawić solą i pieprzem.
  7. Bazylię opłukać pod zimną wodą, strząsnąć nadmiar wody, poodrywać listki i pokroić je w cienkie paseczki. Zostawić kilka listków w całości do udekorowania tarty, a resztę wymieszać z masą serową.
  8. Na upieczonym spodzie ułożyć część plasterków pomidora i polać je połową masy serowej. Ułożyć kolejną warstwę z plasterków pomidora i polać pozostałą masą serową. Na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę pomidora.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać resztą bazylii. Podawać na ciepło.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.