Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Tarta z pomidorami koktajlowymi i serem ricotta
60 min + wyrastanie
średni
02.11.2023
Tarta z pomidorami koktajlowymi i serem ricotta to wytrawna tarta z wypełnieniem z serka ricotta oraz pomidorkami cherry w połówkach. To dobra propozycja na lekkie drugie danie. Polecamy przepis wszystkim amatorom wytrawnych tart.
Składniki
- 170 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
- 30 g tartego parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek i jeszcze trochę do nasmarowania formy
- Nadzienie:
- 200 g miękkiego sera ricotta lub ewentualnie twarogu
- 2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mała gałązka rozmarynu
- 1 ząbek czosnku
- parę listków świeżej rukoli
Jak zrobić tarta z pomidorami koktajlowymi i serem ricotta
- Wsypać do miski mąkę i sól, dodać suszone drożdże i parmezan. Zrobić na środku wgłębienie, wlać 120 ml letniej wody i 2 łyżki oliwy. Zagnieść wszystko, zaczynając od środka; jeśli to konieczne, dodać nieco wody.
- Lekko posypać mąką blat kuchenny. Przełożyć ciasto z miski na blat i przez 10 minut energicznie zagniatać, aż stanie się elastyczne i nie będzie się kleić. Włożyć je z powrotem do miski, nakryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Nagrzać piekarnik do 220°C. Formę natłuścić oliwą. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wylepić ciastem wnętrze formy.
- Ser ricotta rozmieszać, żeby uzyskał konsystencję kremu, dodać zioła i wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Równomiernie rozłożyć w formie. Umyć i osuszyć pomidory, przepołowić i każdą połówkę ułożyć na serze ricotta powierzchnią przekroju do góry.
- Podgrzać w małym rondelku ocet balsamiczny z 1 łyżką oliwy i rozmarynem. Obrać ząbek czosnku, lekko zmiażdżyć i dodać do rondelka. Całość zagotować bez przykrycia i gotować przez 1–2 minuty tak, żeby ledwie wrzało. Wyjąć i wyrzucić czosnek, resztą płynu polać pomidory.
- Piec przez 15–20 minut, aż brzeg ciasta stanie się rumiany, a pomidory lekko się przypieką. Wyjąć z piekarnika, posypać rukolą, pokroić na porcje i podawać na gorąco.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze