Tarta z rabarbarem i cukrem

Przepis na Tarta z rabarbarem i cukrem
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Tarta z rabarbarem i cukrem to tarta deserowa, przygotowana z kruchego spodu oraz kwaskowego, rabarbarowego wypełnienia, posypanego cukrem. Polecamy piec w sezonie czyli na samym początku lata, kiedy rabarbar jest najlepszy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić tarta z rabarbarem i cukrem

  1. Mąkę, cukier, sól, pokrojone na kawałki zimne masło oraz dodatkowy tłuszcz zagnieść. Pod koniec ugniatania dodać wodę i dalej ugniatać, aż ciasto będzie gładkie.
  2. Ciasto zawinąć w folię i chłodzić ok 30 min w lodówce.
  3. Rabarbar wymyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić na kawałki. Włożyć do dużego garnka, dodać cukier wanilinowy i cynamon. Wymieszać i zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 5 minut aż rabarbar zmięknie.
  4. Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę na tartę posmarować masłem.
  5. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim formę. Podpiec około 10 minut.
  6. Następnie wyjąć ciasto, rozłożyć na nim kawałki rabarbaru i posypać całość cukrem. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze ok 40 min. Po tym czasie sprawdzić czy ciasto w środku jest dobre.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.