Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Tarta z rabarbarem i cukrem
60 min
średni
02.11.2023
Tarta z rabarbarem i cukrem to tarta deserowa, przygotowana z kruchego spodu oraz kwaskowego, rabarbarowego wypełnienia, posypanego cukrem. Polecamy piec w sezonie czyli na samym początku lata, kiedy rabarbar jest najlepszy.
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 150 g masła
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 6 łyżek zimnej wody
- Nadzienie:
- 6 łodyg rabarbaru
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 cukier wanilinowy
Jak zrobić tarta z rabarbarem i cukrem
- Mąkę, cukier, sól, pokrojone na kawałki zimne masło oraz dodatkowy tłuszcz zagnieść. Pod koniec ugniatania dodać wodę i dalej ugniatać, aż ciasto będzie gładkie.
- Ciasto zawinąć w folię i chłodzić ok 30 min w lodówce.
- Rabarbar wymyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić na kawałki. Włożyć do dużego garnka, dodać cukier wanilinowy i cynamon. Wymieszać i zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 5 minut aż rabarbar zmięknie.
- Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę na tartę posmarować masłem.
- Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim formę. Podpiec około 10 minut.
- Następnie wyjąć ciasto, rozłożyć na nim kawałki rabarbaru i posypać całość cukrem. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze ok 40 min. Po tym czasie sprawdzić czy ciasto w środku jest dobre.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze