Tartaletki z suszonymi pomidorami i karmelizowaną cebulą

Przepis na Tartaletki z suszonymi pomidorami i karmelizowaną cebulą
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Tartaletki z suszonymi pomidorami i karmelizowaną cebulą to smakowite przekąski, które zarówno pięknie wyglądają, jak i wyśmienicie smakują. Polecamy na wizytę gości czy imprezę.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić tartaletki z suszonymi pomidorami i karmelizowaną cebulą

  1. Rozgrzać piekarnik do 220°C. Wyłożyć blachę do muffinek papierem do pieczenia. Oba gatunki mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
  2. Pokroić masło i dodać do mąki. Palcami rozetrzeć masło z mąką, żeby powstały grudki. Dodać parmezan i wymieszać.
  3. Zrobić wgłębienie i wlać w nie mleko. Całość zagnieść, żeby powstało miękkie, lecz nie kleiste ciasto.
  4. Cienko posypać mąką blat kuchenny i rozwałkować ciasto do grubości około 1/2 cm. Wyciąć 6 kół o średnicy 10 cm foremką lub odwróconą dużą szklanką. Ułożyć koła na blasze do pieczenia w odstępach 6 cm.
  5. Czerwoną cebulę obrać, posiekać i wrzucić na patelnię. Smażyć przez ok 8 minut, aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Dodać ocet balsamiczny i brązowy cukier, wymieszać i smażyć jeszcze przez około 2 – 3 minuty.
  6. Posmarować placki 2 łyżeczkami oliwy z oliwek. Czosnek posiekać. Pomidory osączyć na papierowym ręczniku. Drobno posiekać. Wymieszać 1 łyżeczkę oliwy z czosnkiem, pomidorami i karmelizowaną cebulką.
  7. Rozsmarować masę na plackach, na każdym zostawiając wokół nieposmarowany brzeg.
  8. Włożyć blachę do piekarnika i piec przez ok 10-12 min. Po wyjęciu z piekarnika ozdobić listkami bazylii.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.