Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Tatar z łososia z plackami ziemniaczano-buraczanymi
średni
02.11.2023
Tatar z łososia wraz z plackami ziemniaczano-buraczanymi to smaczny, zdrowy, zbilansowany posiłek, który dostarczy nam wiele wartościowych składników odżywczych. Zachęcamy do wypróbowania przepisu.
Składniki
- 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, pokruszony
- 225g ziemniaków
- 550 g buraków
- 2 duże jajka
- 450g filet z łososia, bez skórki
- 2 szalotki, bardzo drobno posiekane
- 2 łyżki bardzo drobno posiekanego koperku
- sok z ½ cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 300 ml kwaśnej śmietany
Jak zrobić tatar z łososia z plackami ziemniaczano-buraczanymi
- Rozgrzej 1/2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych w dużej patelni. Delikatnie podsmaż cebulę, aż będzie miękka. Dodaj czosnek, smaż jeszcze chwilę, a następnie odstaw z ognia.
- Obierz i zetrzyj ziemniaki i buraki, następnie wyciśnij i odsącz z masy jak najwięcej wody – możesz użyć do tego ręcznika, pieluchy tetrowej itp. Włóż masę do miski i dodaj podsmażoną cebulę, jajka i sporą ilość przypraw.
- Aby przygotować tatara, pokrój w drobną kostkę łososia i wymieszaj z szalotką, koperkiem, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i śmietaną, a także przypraw do smaku.
- Mieszanina powinna być wilgotna, więc jeśli jest taka potrzeba, dodaj trochę więcej oleju. Odstaw tatara, aby mięso przeszło pozostałymi składnikami.
- Podgrzej olej na patelni, nabierz trochę masy ziemniaczano-buraczanej, przełóż na patelnię i uformuj z niej placka. Smaż, aż skórka od strony patelni będzie chrupiąca i zarumieniona, a następnie odwróć.
- Gdy po obu stronach są złote, zmniejsz ogień i kontynuuj, aż będą dobre także w środku, od czasu do czasu je odwracając (około 5 minut na każdą stronę). Uważaj, aby nie przypalić ich z wierzchu i dodaj więcej oleju, jeśli jest to potrzebne.
- Usmażone placki możesz utrzymać ciepłe przechowując je w delikatnie rozgrzanym piekarniku, aż do momentu podania.
- Podawaj ciepłe placki ze śmietaną i łyżeczkami tatara.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze