Timballo di riso (zapiekanka neapolitańska)

Przepis na Timballo di riso (zapiekanka neapolitańska)
Czas przygotowania100 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 50 g tłustej szynki
  • 3 cebule
  • 70 g masła
  • oliwa
  • 500 g miąższu pomidorów
  • sól, pieprz
  • 400 g ryżu
  • bulion warzywny
  • 2 jajka
  • 100 g sera (grana padano)
  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • mleko
  • 200 g miąższu chleba
  • gałka muszkatołowa
  • mąka
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
  • 150 g mozzarelli

Promocje na składniki

Jak zrobić timballo di riso (zapiekanka neapolitańska)

  1. Na patelni podsmażamy na 30 g masła i łyżce oliwy tłuste kawałki szynki z pokrojoną na drobno cebulą. Kiedy tylko cebula trochę się zrumieni, dodajemy pokrojony na drobno miąższ pomidorów i doprawiamy solą i pieprzem, po czym kontynuujemy gotowanie na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
  2. W międzyczasie podsmażamy w garnku trochę cebuli na 30 g masła, dodajemy ryż i delikatnie go podsmażamy. Wlewamy powoli bulion.
  3. Ubijamy jajka ze startym serem i dodajemy je do ryżu, po czym schładzamy mieszankę na dużym talerzu.
  4. W miseczce mieszamy mięso wołowe oraz namoczony w mleku i odciśnięty miąższ chleba, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Całość mieszamy i formujemy z niej małe kuleczki, które obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
  6. Na dużej patelni łączymy sos pomidorowy z mięsem i pulpetami. Dobrze mieszamy i gotujemy przez kilka minut.
  7. Smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą formę o wysokich brzegach (o objętości mniej więcej 2 L), po czym wykładamy na nią ryż, przyciskając go do brzegów.
  8. Na środek wylewamy nasz sos i przykrywamy go pokrojoną na plasterki mozzarellą, na którą wykładamy więcej ryżu.
  9. Wkładamy formę do rozgrzanego do 190°C piekarnika i pieczemy do momentu zrumienienia się wierzchu (ok. 40 minut).

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.