Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Topinambur w rozmarynie
20 min
średni
Topinambur w rozmarynie to pełne składników odżywczych plasterki topinambura z ziołami i przyprawami, smażone do miękkości i chrupiącej skórki. Polecamy jako małą przekąskę lub dodatek np. do obiadu.
Składniki
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g topinamburu
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 2 łyżeczki świeżego, posiekanego rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego)
- 125 ml wytrawnego białego wina
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Jak zrobić topinambur w rozmarynie
- W patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojonego w plasterki topinambura i czosnek, i smażyć przez 1-2 minuty.
- Dodać sól, rozmaryn i wino i smażyć jeszcze przez 5-10 minut, aż większość płynu wyparuje, a topinambur będzie miękki. Doprawić solą i pieprzem i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze