Tort z kremem cytrynowym

Przepis na Tort z kremem cytrynowym
Czas przygotowania60 min + chłodzenie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Tort z kremem cytrynowym to wyśmienite w smaku i atrakcyjnie prezentujące się ciasto, złożone z dwóch warstw. Górna to serkowo-cytrynowy krem, słodki i kwaskowy zarazem, pokryty warstewką wiórków kokosowych. Udekorowany plasterkami cytryny i świeżymi listkami mięty sprawdzi się na każdym przyjęciu.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić tort z kremem cytrynowym

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem.
  2. Żółtka zmiksować z ciepłą wodą na puszystą masę. Dodać 2/3 cukru i aromat waniliowy. Białka ubić z resztą cukru na sztywno, dodać do żółtek i wymieszać całość łyżką. Wmieszać mąkę i proszek do pieczenia.
  3. Przelać ciasto do przygotowanej tortownicy i piec przez 15 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.
  4. Krem: wymieszać biały ser lub creme fraiche z żółtkami, cukrem, aromatem waniliowym i sokiem z cytryny na gładką masę. Białka ubić na sztywno, dodać do żółtek i wymieszać całość łyżką.
  5. Żelatynę rozpuścić w wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, podgrzać i wmieszać do masy. Ubić śmietanę i dodać do masy, delikatnie mieszając.
  6. Na ciasto wyłożyć krem cytrynowy i wygładzić wierzch. Chłodzić w lodówce aż krem się zetnie.
  7. Udekorować, np. plasterkami świeżej cytryny lub listkami mięty. Pokroić i podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.