
Tort z kremem cytrynowym - przepis
Tort z kremem cytrynowym to wyśmienite w smaku i atrakcyjnie prezentujące się ciasto, złożone z dwóch warstw. Górna to serkowo-cytrynowy krem, słodki i kwaskowy zarazem, pokryty warstewką wiórków kokosowych. Udekorowany plasterkami cytryny i świeżymi listkami mięty sprawdzi się na każdym przyjęciu.

Składniki
3 jajka, oddzielić białka od żółtek
3 łyżki ciepłej wody
150 g cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
125 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
500 g zmielonego białego sera lub creme fraiche
2 jajka, oddzielić białka od żółtek
skórka starta z 1 cytryny
200 g cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
sok z 5 cytryn (około 225 ml)
2 saszetki żelatyny w proszku
375 ml śmietany do ubijania
12 łyżek wody
Jak zrobić Tort z kremem cytrynowym
1
Rozgrzać piekarnik do 200 C. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem.
2
Żółtka zmiksować z ciepłą wodą na puszystą masę. Dodać 2/3 cukru i aromat waniliowy. Białka ubić z resztą cukru na sztywno, dodać do żółtek i wymieszać całość łyżką. Wmieszać mąkę i proszek do pieczenia.
3
Przelać ciasto do przygotowanej tortownicy i piec przez 15 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.
4
Krem: wymieszać biały ser lub creme fraiche z żółtkami, cukrem, aromatem waniliowym i sokiem z cytryny na gładką masę. Białka ubić na sztywno, dodać do żółtek i wymieszać całość łyżką.
5
Żelatynę rozpuścić w wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, podgrzać i wmieszać do masy. Ubić śmietanę i dodać do masy, delikatnie mieszając.
6
Na ciasto wyłożyć krem cytrynowy i wygładzić wierzch. Chłodzić w lodówce aż krem się zetnie.
7
Udekorować, np. plasterkami świeżej cytryny lub listkami mięty. Pokroić i podawać.
Tags:
Michał