ciasto z kremem cytrynowym

Tort z kremem cytrynowym - przepis

Tort z kremem cytrynowym to wyśmienite w smaku i atrakcyjnie prezentujące się ciasto, złożone z dwóch warstw. Górna to serkowo-cytrynowy krem, słodki i kwaskowy zarazem, pokryty warstewką wiórków kokosowych. Udekorowany plasterkami cytryny i świeżymi listkami mięty sprawdzi się na każdym przyjęciu.

ciasto z kremem cytrynowym

Składniki

3 jajka, oddzielić białka od żółtek

3 łyżki ciepłej wody

150 g cukru

1 łyżeczka aromatu waniliowego

125 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

500 g zmielonego białego sera lub creme fraiche

2 jajka, oddzielić białka od żółtek

skórka starta z 1 cytryny

200 g cukru

1 łyżeczka aromatu waniliowego

sok z 5 cytryn (około 225 ml)

2 saszetki żelatyny w proszku

375 ml śmietany do ubijania

12 łyżek wody

Jak zrobić Tort z kremem cytrynowym

1

Rozgrzać piekarnik do 200 C. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem.

2

Żółtka zmiksować z ciepłą wodą na puszystą masę. Dodać 2/3 cukru i aromat waniliowy. Białka ubić z resztą cukru na sztywno, dodać do żółtek i wymieszać całość łyżką. Wmieszać mąkę i proszek do pieczenia.

3

Przelać ciasto do przygotowanej tortownicy i piec przez 15 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.

4

Krem: wymieszać biały ser lub creme fraiche z żółtkami, cukrem, aromatem waniliowym i sokiem z cytryny na gładką masę. Białka ubić na sztywno, dodać do żółtek i wymieszać całość łyżką.

5

Żelatynę rozpuścić w wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, podgrzać i wmieszać do masy. Ubić śmietanę i dodać do masy, delikatnie mieszając.

6

Na ciasto wyłożyć krem cytrynowy i wygładzić wierzch. Chłodzić w lodówce aż krem się zetnie.

7

Udekorować, np. plasterkami świeżej cytryny lub listkami mięty. Pokroić i podawać.

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij tryb gotowania
Polub nas na Facebooku
X