Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Tort z kremem cytrynowym
60 min + chłodzenie
średni
02.11.2023
Tort z kremem cytrynowym to wyśmienite w smaku i atrakcyjnie prezentujące się ciasto, złożone z dwóch warstw. Górna to serkowo-cytrynowy krem, słodki i kwaskowy zarazem, pokryty warstewką wiórków kokosowych. Udekorowany plasterkami cytryny i świeżymi listkami mięty sprawdzi się na każdym przyjęciu.
Składniki
- 3 jajka, oddzielić białka od żółtek
- 3 łyżki ciepłej wody
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 125 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem:
- 500 g zmielonego białego sera lub creme fraiche
- 2 jajka, oddzielić białka od żółtek
- skórka starta z 1 cytryny
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- sok z 5 cytryn (około 225 ml)
- 2 saszetki żelatyny w proszku
- 375 ml śmietany do ubijania
- 12 łyżek wody
Jak zrobić tort z kremem cytrynowym
- Rozgrzać piekarnik do 200 C. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem.
- Żółtka zmiksować z ciepłą wodą na puszystą masę. Dodać 2/3 cukru i aromat waniliowy. Białka ubić z resztą cukru na sztywno, dodać do żółtek i wymieszać całość łyżką. Wmieszać mąkę i proszek do pieczenia.
- Przelać ciasto do przygotowanej tortownicy i piec przez 15 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.
- Krem: wymieszać biały ser lub creme fraiche z żółtkami, cukrem, aromatem waniliowym i sokiem z cytryny na gładką masę. Białka ubić na sztywno, dodać do żółtek i wymieszać całość łyżką.
- Żelatynę rozpuścić w wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, podgrzać i wmieszać do masy. Ubić śmietanę i dodać do masy, delikatnie mieszając.
- Na ciasto wyłożyć krem cytrynowy i wygładzić wierzch. Chłodzić w lodówce aż krem się zetnie.
- Udekorować, np. plasterkami świeżej cytryny lub listkami mięty. Pokroić i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze