Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Tortilla śniadaniowa z tofucznicą i kokosowym bekonem
25 min
średni
To śniadaniowe wydanie tortilli to świetna propozycja na pożywne rozpoczęcie dnia. Kawałki jalapeño i pieczone płatki kokosa świetnie ożywiają smak tofu, a całość nabiera wyjątkowego charakteru.
Składniki
- szklanka płatków kokosowych (nie wiórków!)
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- szczypta soli i pieprzu
- 2 kostki tofu (180g)
- ½ łyżeczki czarnej soli
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- ½ łyżeczki kurkumy
- pół szklanki mleka sojowego niesłodzonego
- cebula
- kilka papryczek jalapeno ze słoika
- kilka łyżek oleju, pieprz
- opakowanie roślinnych tortilli
- awokado
- świeża kolendra
Jak zrobić tortilla śniadaniowa z tofucznicą i kokosowym bekonem
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżkę oleju, 1 łyżkę syropu klonowego, 1 łyżeczkę papryki wędzonej, szczyptę soli i pieprzu wymieszać w miseczce. Do gotowej marynaty dodać płatki kokosowe i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blachę, piec w 180 stopniach C przez 10-13 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Kroimy w kostkę cebulę, podsmażamy na oleju. Do podsmażonej cebuli dodajmy odsączone i pokruszone widelcem tofu. Podsmażamy chwilę i dodajemy czarną sól, płatki drożdżowe, kurkumę, szczyptę pieprzu i mleko.
- Dusić chwilę, aż mleko wyparuje – w zależności od pożądanej konsystencji można dodać go trochę więcej. Na końcu dodajemy pokrojone jalapeno.
- Tortille posmarować dojrzałym awokado, posypać solą i pieprzem. Rozłożyć tofucznicę na tortillach, posypać koksowym bekonem i kolendrą, zwinąć.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze