Tortilla śniadaniowa z tofucznicą i kokosowym bekonem

Przepis na Tortilla śniadaniowa z tofucznicą i kokosowym bekonem
Czas przygotowania25 min
Poziom trudnościśredni
Ocena 5.0
02.11.2023

To śniadaniowe wydanie tortilli to świetna propozycja na pożywne rozpoczęcie dnia. Kawałki jalapeño i pieczone płatki kokosa świetnie ożywiają smak tofu, a całość nabiera wyjątkowego charakteru.

Składniki

  • szklanka płatków kokosowych (nie wiórków!)
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 kostki tofu (180g)
  • ½ łyżeczki czarnej soli
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • pół szklanki mleka sojowego niesłodzonego
  • cebula
  • kilka papryczek jalapeno ze słoika
  • kilka łyżek oleju, pieprz
  • opakowanie roślinnych tortilli
  • awokado
  • świeża kolendra

Promocje na składniki

Jak zrobić tortilla śniadaniowa z tofucznicą i kokosowym bekonem

  1. 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżkę oleju, 1 łyżkę syropu klonowego, 1 łyżeczkę papryki wędzonej, szczyptę soli i pieprzu wymieszać w miseczce. Do gotowej marynaty dodać płatki kokosowe i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blachę, piec w 180 stopniach C przez 10-13 minut, od czasu do czasu mieszając.
  2. Kroimy w kostkę cebulę, podsmażamy na oleju. Do podsmażonej cebuli dodajmy odsączone i pokruszone widelcem tofu. Podsmażamy chwilę i dodajemy czarną sól, płatki drożdżowe, kurkumę, szczyptę pieprzu i mleko.
  3. Dusić chwilę, aż mleko wyparuje – w zależności od pożądanej konsystencji można dodać go trochę więcej. Na końcu dodajemy pokrojone jalapeno.
  4. Tortille posmarować dojrzałym awokado, posypać solą i pieprzem. Rozłożyć tofucznicę na tortillach, posypać koksowym bekonem i kolendrą, zwinąć.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.