Tostones (smażone rajskie banany)

Przepis na Tostones (smażone rajskie banany)
Czas przygotowania35 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Tostones to smażone dwa razy banany rajskie. Jest to wytrawne danie, które jeść można jako przekąskę, tak jak chipsy czy frytki. Polecamy podawać z sosem np. czosnkowym.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić tostones (smażone rajskie banany)

  1. W ciężkiej patelni rozgrzać olej na średnim ogniu. Włożyć do oleju kilka plasterków banana i smażyć, aż nabiorą jasnozłotego koloru, około 3 minut.
  2. Odsączyć na papierowym ręczniku. To samo powtórzyć dla reszty plasterków.
  3. Gdy plastry są jeszcze ciepłe, wkładać po jednym między dwa arkusze woskowanego papieru i spłaszczać ręką do grubości 0,5 cm.
  4. Ponownie włożyć spłaszczone plastry na patelnię i kontynuować smażenie, aż staną się złote. Odsączyć na papierowym ręczniku i doprawić do smaku solą i czosnkiem granulowanym.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.