Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Tostones (smażone rajskie banany)
35 min
średni
02.11.2023
Tostones to smażone dwa razy banany rajskie. Jest to wytrawne danie, które jeść można jako przekąskę, tak jak chipsy czy frytki. Polecamy podawać z sosem np. czosnkowym.
Składniki
- 475 ml (2 szkl.) oleju roślinnego
- 3 banany rajskie, obrane i pokrojone na dwucentymetrowe plasterki
- 1/2 łyżeczki soli do smaku
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Jak zrobić tostones (smażone rajskie banany)
- W ciężkiej patelni rozgrzać olej na średnim ogniu. Włożyć do oleju kilka plasterków banana i smażyć, aż nabiorą jasnozłotego koloru, około 3 minut.
- Odsączyć na papierowym ręczniku. To samo powtórzyć dla reszty plasterków.
- Gdy plastry są jeszcze ciepłe, wkładać po jednym między dwa arkusze woskowanego papieru i spłaszczać ręką do grubości 0,5 cm.
- Ponownie włożyć spłaszczone plastry na patelnię i kontynuować smażenie, aż staną się złote. Odsączyć na papierowym ręczniku i doprawić do smaku solą i czosnkiem granulowanym.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze