Tradycyjna solianka

Przepis na Tradycyjna solianka
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Tradycyjna solianka to zupa popularna w Rosji i na Ukrainie, na którą składa się intensywnie mięsny bulion ( w tym przepisie oparty na szynce, wędzonej karkówce, schabie, kiełbasie wieprzowej, wołowinie i kości wołowej) oraz marchew, koncentrat pomidorowy, ogórki kiszone i oliwki. Takie połączenie świetnie sprawdzi się na pierwsze danie.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić tradycyjna solianka

  1. Wlać wodę do dużego garnka, dodać kość ze szpikiem oraz wołowinę. Doprowadzić do wrzenia. Usunąć pianę, przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez 4-5 godzin.
  2. Z gotowego wywaru usunąć kość wołową. Jeśli była z mięsem, to mięso obrać od kości i włożyć z powrotem do garnka.
  3. Schab, karkówkę i szynkę pokroić w małą kostkę. Kiełbasę pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka.
  4. Cebulę posiekać i podsmażyć na 2 łyżkach masła aż się zeszkli. Przykryć i jeszcze chwilę dusić, aż całkiem zmięknie, a następnie dodać mąkę i dobrze wymieszać. Chwilę smażyć i dodać do garnka.
  5. Marchew zetrzeć na tarce lub pokroić w drobne słupki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i poddusić marchew. Dodać 2 łyżki koncentratu i wymieszać.
  6. Ogórki pokroić w kostkę. Dodać do marchewki. Smażyć jeszcze przez kilka minut.
  7. Warzywa z patelni dodać do garnka i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Sprawdzić czy zupa jest wystarczająco słona i w razie potrzeby dodać wodę z ogórków.
  8. Zestawić zupę z kuchenki, dodać obrane ząbki czosnku i oliwki. Sprawdzić jeszcze raz smak i w razie potrzeby doprawić.
  9. Nakładać na talerze i dekorować plasterkiem cytryny i śmietaną lub pietruszką.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.