Tradycyjny pieczony schab

Przepis na Tradycyjny pieczony schab
Czas przygotowania80 min + marynowanie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Tradycyjny pieczony schab – soczysty i delikatny smakuje wybornie z dodatkiem gotowanych ziemniaków i warzyw. Jest to świetna propozycja obiadowa dla amatorów tradycyjnych obiadów.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić tradycyjny pieczony schab

  1. Schab umyć i wytrzeć. Ułożyć na kawałku grubszej folii aluminiowej (np. takiej do grillowania).
  2. Czosnek zmiażdżyć, wymieszać z ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i olejem. Natrzeć tym schab, na wierzchu ułożyć kawałki masła.
  3. Zawinąć w folię i odstawić na co najmniej 4 godziny (najlepiej na 12 h) w chłodne miejsce.
  4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Piec schab przez ok. 70 minut. Sprawdzić ostrym nożem czy jest już miękki.
  5. Z wytopionych soków można przygotować pyszny sos.
  6. Na łyżce masła zrobić białą zasmażkę: roztopić masło w rondelku i mieszając dodać łyżkę mąki. Smażyć mieszając przez minutę. Gdy zasmażka będzie gotowa – mąka się zetnie – wlać wytopione soki z pieczenia.
  7. Dobrze rozmieszać, dodać 2-3 łyżki śmietany 18% (lub ewentualnie słodkiej śmietanki 36%), doprawić do smaku solą. Można też dodać posiekaną pietruszkę lub koperek.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.