Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Trufle mocha
120 min + tężenie 240 min
średni
02.11.2023
Wyśmienite domowe trufle mocha na bazie gorzkiej czekolady, creme fraiche i likieru kawowego, w polewie kawowo-czekoladowej. Idealny, wykwintny deser dla gości, świetnie sprawdzą się także jak własnoręcznie przygotowany prezent.
Spis treści:
Składniki
- 550 g ciemnej czekolady ( kakao powyżej 50%) , połamanej na kawałki
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła o temperaturze pokojowej
- 150 ml creme fraiche
- 2 łyżki likieru kawowego
- 50 ml mocnego espresso
Jak zrobić trufle mocha
- 300 g czekolady stopić w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą. Kiedy stopi się całkowicie, wmieszać cukier puder i masło.
- Zdjąć z ognia i wmieszać creme fraiche oraz likier kawowy. Mieszać trzepaczką przez 1 minutę, a następnie wstawić do lodówki, aby masa stężała.
- Łyżeczką nabierać małe porcje masy i formować w kulki.
- Polewa: w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą stopić 250 g czekolady z espresso. Mieszać, aż masa będzie gładka.
- Dużą tacę wyłożyć papierem do pieczenia. Zanurzać trufle w ciepłej czekoladzie i układać na tacy. Odstawić, aby polewa stężała.
- Kiedy polewa stężeje – przełożyć trufle do papierowych foremek. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze