Jak zrobić zupę gyros w Lidlomixie?
06.03.2024
Twaróg domowej roboty
25 min
średni
02.11.2023
Twaróg domowej roboty to łatwy i szybki w przygotowaniu, zdrowy twaróg. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, a także wymieszany ze słodki dżemem owocowym.
Jak zrobić twaróg domowej roboty
- Mleko wlać do dużego garnka i wymieszać z odrobiną soli. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby zapobiec przypalaniu się na dnie garnka.
- Gdy mleko zacznie się gotować (małe bąbelki pojawią się najpierw na krawędziach), zdjąć z ognia.
- Wlać do mleka sok z całej cytryny i wymieszać. Mleko zacznie się ścinać. Poczekać 5 do 10 minut, aż całkiem się zsiądzie.
- Wyścielić sito lub durszlak kilkoma warstwami gazy i wylać mleko na tkaninę. To, co na niej zostanie – to ser. Odlana ciecz to serwatka. Serwatkę można zostawić do picia.
- Zebrać razem brzegi materiału wokół sera i wycisnąć najwięcej serwatki jak tylko się da. Powstały ser zawinąć w folię lub włożyć do szczelnego pojemnika. Przechowywać w lodówce.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze