Twaróg domowej roboty

Przepis na Twaróg domowej roboty
Czas przygotowania25 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Twaróg domowej roboty to łatwy i szybki w przygotowaniu, zdrowy twaróg. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, a także wymieszany ze słodki dżemem owocowym.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić twaróg domowej roboty

  1. Mleko wlać do dużego garnka i wymieszać z odrobiną soli. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby zapobiec przypalaniu się na dnie garnka.
  2. Gdy mleko zacznie się gotować (małe bąbelki pojawią się najpierw na krawędziach), zdjąć z ognia.
  3. Wlać do mleka sok z całej cytryny i wymieszać. Mleko zacznie się ścinać. Poczekać 5 do 10 minut, aż całkiem się zsiądzie.
  4. Wyścielić sito lub durszlak kilkoma warstwami gazy i wylać mleko na tkaninę. To, co na niej zostanie – to ser. Odlana ciecz to serwatka. Serwatkę można zostawić do picia.
  5. Zebrać razem brzegi materiału wokół sera i wycisnąć najwięcej serwatki jak tylko się da. Powstały ser zawinąć w folię lub włożyć do szczelnego pojemnika. Przechowywać w lodówce.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.