Vichyssoise - zupa z porów

Przepis na Vichyssoise - zupa z porów
Czas przygotowania45 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Vichyssoise – zupa z porów to zupa krem, przyrządzona z porów, ziemniaków i cebuli, na bazie bulionu drobiowego. Dodatek śmietany sprawia, że zupa nabiera kremowej i delikatnej konsystencji. Polecamy ten przepis na pierwsze danie.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić vichyssoise - zupa z porów

  1. Delikatnie poddusić na maśle lub margarynie posiekane pory i cebulę aż będą miękkie, około 8 minut. Nie dopuścić, żeby zbrązowiały.
  2. Wsypać ziemniaki i wlać bulion na patelnię. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
  3. Zmiksować w blenderze na gładką masę. Ostudzić. Przed podaniem delikatnie wmieszać śmietanę. Można przyozdobić listkami świeżej pietruszki, krążkami pora lub świeżo mielonym pieprzem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.