Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Vichyssoise - zupa z porów
45 min
średni
02.11.2023
Vichyssoise – zupa z porów to zupa krem, przyrządzona z porów, ziemniaków i cebuli, na bazie bulionu drobiowego. Dodatek śmietany sprawia, że zupa nabiera kremowej i delikatnej konsystencji. Polecamy ten przepis na pierwsze danie.
Składniki
- 2 pory, posiekane
- 1 cebula, posiekana
- 2 łyżki masła
- 120 g (3/4 szkl.) ziemniaków cienko pokrojonych
- 550 ml bulionu drobiowego
- sól i pieprz do smaku
- 265 ml śmietany kremówki
Jak zrobić vichyssoise - zupa z porów
- Delikatnie poddusić na maśle lub margarynie posiekane pory i cebulę aż będą miękkie, około 8 minut. Nie dopuścić, żeby zbrązowiały.
- Wsypać ziemniaki i wlać bulion na patelnię. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
- Zmiksować w blenderze na gładką masę. Ostudzić. Przed podaniem delikatnie wmieszać śmietanę. Można przyozdobić listkami świeżej pietruszki, krążkami pora lub świeżo mielonym pieprzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze