Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Vindaloo z królika
90 min
średni
02.11.2023
Vindaloo z królika to alternatywna wersja tej znanej potrawy indyjskiej, w której mięsną podstawę stanowi królik. Dzięki licznym przyprawom danie ma naprawdę intensywny smak i aromat. Polecamy wypróbować te propozycję obiadową.
Spis treści:
Składniki
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 25 g masła
- 400 g mięsa z królika, pokrojonego w kostkę
- 100 g boczku, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 cebule, posiekane
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1,5 łyżki kuminu
- 1,5 łyżki mielonej kolendry
- 1,5 łyżki garam masali
- 1,5 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżki mielonej kurkumy
- 1/2 łyżki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżki gorczycy (żółtej)
- 10 liści curry
- 5 czerwonych lub zielonych papryczek chili, posiekanych
- 50 ml octu winnego z białego wina
- 300 ml bulionu wołowego
- 250 g posiekanych pomidorów z puszki
- 1,5 żółtej papryki, pokrojonej w dość szerokie paski
Jak zrobić vindaloo z królika
- Na patelni rozgrzać połowę oleju i masła i zrumienić na tym królika i boczek. Wyjąć mięso i boczek z patelni.
- Na patelnię dodać resztę mała i oleju oraz przecier, paprykę, cebulę, czosnek, wszystkie przyprawy i papryczki chili. Smażyć chwilę na małym ogniu, mieszając.
- Dodać resztę składników i wymieszać, aby się dobrze pokryły przyprawami. Dusić przez pół godziny pod przykryciem, a następnie zdjąć pokrywkę i gotować przez kolejne pół godziny.
- Mięso będzie gotowe, gdy będzie się łatwo rozpadać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze