Wanilowo-imbirowe marynowane morele

Przepis na Wanilowo-imbirowe marynowane morele
Czas przygotowania40 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Wanilowo-imbirowe marynowane morele to pyszna zaprawa, którą można cieszyć się cały rok. Morele marynujemy w zalewie z wody, octu i brązowego cukru, z dodatkiem imbiru i wanilii. Takie morele stanowią dobry dodatek do wielu dań. Polecamy.

Składniki

  • 1,5 kg moreli
  • 500 ml wody
  • 5 łyżek octu, najlepiej 10%
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce
  • 1 laska wanilii

Promocje na składniki

Jak zrobić wanilowo-imbirowe marynowane morele

  1. Morele umyć, przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Sparzyć i zdjęć skórkę.
  2. W rondlu zagotować wodę z octem, cukrem, imbirem i laską wanilii.
  3. Do marynaty wsypać morele i gotować pod przykryciem przez 5 minut.
  4. Po ugotowaniu owoce wyciągać łyżką cedzakową i przekładać do wyparzonych słoików.
  5. Zalewę gotować przez kolejne 5 minut i dopełnić nią słoiczki z morelami. Szczelnie zamknąć i pasteryzować przez 10 minut.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.