Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Wanilowo-imbirowe marynowane morele
40 min
średni
02.11.2023
Wanilowo-imbirowe marynowane morele to pyszna zaprawa, którą można cieszyć się cały rok. Morele marynujemy w zalewie z wody, octu i brązowego cukru, z dodatkiem imbiru i wanilii. Takie morele stanowią dobry dodatek do wielu dań. Polecamy.
Składniki
- 1,5 kg moreli
- 500 ml wody
- 5 łyżek octu, najlepiej 10%
- 4 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce
- 1 laska wanilii
Jak zrobić wanilowo-imbirowe marynowane morele
- Morele umyć, przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Sparzyć i zdjęć skórkę.
- W rondlu zagotować wodę z octem, cukrem, imbirem i laską wanilii.
- Do marynaty wsypać morele i gotować pod przykryciem przez 5 minut.
- Po ugotowaniu owoce wyciągać łyżką cedzakową i przekładać do wyparzonych słoików.
- Zalewę gotować przez kolejne 5 minut i dopełnić nią słoiczki z morelami. Szczelnie zamknąć i pasteryzować przez 10 minut.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze