Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Warzywna minestrone a'la Genovese
50 min
średni
02.11.2023
Warzywna minestrone a’la Genovese to zupa przyrządzona na bazie białej fasoli, selera naciowego, marchewek, ziemniaków, cukinii, fasolki szparagowej, porów i groszku. Ta wyśmienita zupa warzywna świetnie sprawdzi się na pierwsze danie. Polecamy.
Składniki
- 1 kg świeżej białej fasolki ( można także dodać groszek ptysiowy/ciecierzycę)
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 cebula pokrojona w plasterki
- 2 łodygi selera naciowego, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w krążki
- skórka starta z 1 cytryny
- 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 2 cukinie pokrojone w kostkę
- 200 g fasolki szparagowej, oczyszczonej i pokrojonej na mniejsze części
- 2 pory pokrojone w krążki
- 1 opakowanie mrożonego groszku (w łupinkach)
- sól
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- starty parmezan do podania
Jak zrobić warzywna minestrone a'la genovese
- Fasolę wyłuskać z łupin.
- W garnku rozgrzać oliwę i dodać cebulę, seler i marchew. Dodać skórkę z cytryny i gotować przez 2-3 minuty.
- Dodać ziemniaki i resztę warzyw. Posolić (dość sporo) i dodać goździki.
- Przykryć garnek, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu przez 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie. Odstawić na 10 minut.
- Doprawić solą i pieprzem, nalewać na talerze. Skropić dla dekoracji oliwą z oliwek, posypać tartym parmezanem
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze