Wątróbka cielęca w sosie sherry

Przepis na Wątróbka cielęca w sosie sherry
Czas przygotowania25 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Wątróbka cielęca w sosie sherry to pyszna, delikatna wątróbka w sosie na bazie bulionu wołowego i sherry, przyprawionego ziołami i aromatycznymi przyprawami. Wątróbka podawana jest z ziemniaczanym puree, które wspaniale współgra ze smakiem sosu. Polecamy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić wątróbka cielęca w sosie sherry

  1. Ziemniaki obrać i wstawić do gotującej wody. Gotować do miękkości, ok 18 min.
  2. Wątróbkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i usunąć błonki. Na talerzu wymieszać mąkę z solą i pieprzem. Obtoczyć wątróbkę w przyprawionej mące. Strząsnąć nadmiar.
  3. Rozgrzać olej i masło na teflonowej patelni i smażyć wątróbkę na średnim ogniu przez 3–4 minuty, raz odwracając. Przełożyć na talerz i przykryć, aby nie wystygła.
  4. Wlać sherry na patelnię i gotować przez 1 minutę, aż połowa odparuje. Dodać bulion wołowy, pomidory, tymianek, sól i pieprz do smaku. Zmniejszyć ogień i gotować przez 4–5 minut.
  5. Ponownie dodać wątróbkę i smażyć przez 1–2 minuty.
  6. Ziemniaki podusić na puree i podawać z wątróbką. Można ozdobić świeżą natką pietruszki.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.