Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Wątróbka wołowa
30 min
średni
Wątróbka wołowa to przepis na smakowitą i delikatną wątróbkę wołową, podsmażaną wraz z cebulką, a następnie duszoną. Wspaniale smakować będzie z ziemniakami jako drugie danie. Polecamy podawać z sałatką na boku.
Spis treści:
Składniki
- 1 kg wątroby wołowej
- olej roślinny do smażenia
- 3 duże cebule
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka śmietany
- natka pietruszki, posiekana
Jak zrobić wątróbka wołowa
- Wątrobę umyć i oczyścić z żyłek. Pokroić na kawałki. Oprószyć solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę pokrojoną w długie paski i smażyć przez ok. 5 minut. Dodać wątróbkę i smażyć jeszcze ok 10 min
- Koncentrat pomidorowy wymieszać z mąką i śmietaną. Rozcieńczyć wodą i dodać na patelnię. Doprowadzić do wrzenia i w razie potrzeby dodać więcej wody. Doprawić solą i pieprzem do smaku i dusić przez 10 minut pod przykryciem.
- Przyprószyć pietruszką i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze