Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Wegańska fasolka po bretońsku
25 min
średni
02.11.2023
Dobrze przyprawiona wegańska fasolka po bretońsku z dodatkiem marchewki i papryki oraz z podsmażonym wędzonym tofu to świetna propozycja obiadowa. Polecamy podawać z pieczywem: chlebem lub ulubioną bułką.
Składniki
- 1 kg świeżej lub namoczonej fasoli (ugotowanej lub z puszki)
- 4 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe marchewki
- 3 pomidory lub passata pomidorowa
- 1 czerwona papryka
- sporo majeranku, papryki słodkiej i wędzonej
- kostka tofu wędzonego
- łyżka oleju
- łyżka syropu klonowego (lub innego, np. z agawy)
- ⅓ kubka sosu sojowego
- ½ kubka mocnego piwa lub sake
- pieprz, czosnek
Jak zrobić wegańska fasolka po bretońsku
- Cebulę szklimy na patelni, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze chwilę. W tym czasie miksujemy w blenderze warzywa na sos.
- Zmiksowane warzywa wrzucamy na patelnię z cebulą i gotujemy aż zgęstnieje.
- Doprawiamy majerankiem, pieprzem, papryką.
- Tofu kroimy w grubą kostkę i marynujemy przez chwilę w marynacie sporządzonej z pozostałych składników.
- Smażymy w głębszym tłuszczu, aż stwardnieje.
- Dorzucamy do sosu razem z fasolą i jeszcze przez chwilę mieszając, gotujemy razem. Podajemy z chlebem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze