Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Wegańska strucla makowa
średni
5
02.11.2023Drożdżowa strucla z makiem lub inaczej makowiec zawijany. Obowiązkowe ciasto na świątecznym stole. Spróbujcie jego roślinnej wersji.
Składniki na 2 makowce.
Składniki
- mąka pszenna lub orkiszowa– ok. 3 szklanki (po 250 ml)
- drożdże świeże – pół kostki (50 g)
- mleko roślinne lub woda – 1 szklanka (250 ml)
- cukier / ksylitol / erytrol – pół szklanki (125 ml)
- olej (u mnie rzepakowy) – ¼ szklanki
- mąka ziemniaczana – 2 łyżki
- masa makowa domowa lub kupna – 750 g
- ew. lukier / płatki migdałowe / posypka – do dekoracji
Jak zrobić wegańska strucla makowa
- Do miski wlewam ciepłe (nie gorące) mleko roślinne lub wodę.
- Dodaję pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, mieszam dokładnie i odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce.
- Dodaję olej, mąkę ziemniaczaną i stopniowo dosypuję mąkę (tyle, żeby ciasto dało się wyrabiać).
- Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 20-30 minut, żeby ciasto wyrosło.
- Rozwałkowuję na dwa placki i nakładam na nie masę makową. Zostawiam około 3 cm od brzegu bez masy, żeby nie wypłynęła.
- Zawijam i wkładam do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, tak, żeby łączenie było na dole.
- Smaruję ciasto z wierzchu olejem i piekę około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Makowce możecie posmarować lukrem i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze