Wegańska strucla makowa

Przepis na Wegańska strucla makowa
Poziom trudnościśredni
Ocena 3.6
Liczba komentarzy 5
02.11.2023

Drożdżowa strucla z makiem lub inaczej makowiec zawijany. Obowiązkowe ciasto na świątecznym stole. Spróbujcie jego roślinnej wersji.

Składniki na 2 makowce.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić wegańska strucla makowa

  1. Do miski wlewam ciepłe (nie gorące) mleko roślinne lub wodę.
  2. Dodaję pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, mieszam dokładnie i odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce.
  3. Dodaję olej, mąkę ziemniaczaną i stopniowo dosypuję mąkę (tyle, żeby ciasto dało się wyrabiać).
  4. Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 20-30 minut, żeby ciasto wyrosło.
  5. Rozwałkowuję na dwa placki i nakładam na nie masę makową. Zostawiam około 3 cm od brzegu bez masy, żeby nie wypłynęła.
  6. Zawijam i wkładam do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, tak, żeby łączenie było na dole.
  7. Smaruję ciasto z wierzchu olejem i piekę około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  8. Makowce możecie posmarować lukrem i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.
Avatar Justyna 24.12.2022 A kiedy dodać pol szklanki cukru bo nie mogę się doczytać ?
Avatar Kasia 09.12.2022 Tu gdzie mieszkam nie ma drożdży świeżych - jedynie ‚instant yeast’ w proszku. Jak użyć tego składnika by rezultat był wciąż ten sam?
Avatar Wiola 22.12.2021 Dziekuje za przepis, przepyszne ciasto i łatwe w przygotowaniu. Zostanie ten przepis juz ze mna na kazde swieta
Avatar Karolina 21.11.2021 Jakiej wielkości keksówki użyć?
Avatar Paulina 28.01.2020 Przepis super. A czy można mak zastąpić na przykład jabłkami lub dżemem żeby było inne ciasto?