wegański mus czekoladowy z aquafaby po fasoli

Wegański mus czekoladowy z wody po fasoli (aquafaba) - przepis

wegański mus czekoladowy z aquafaby po fasoli

Składniki

2/3 szklanki woda po białej fasoli z puszki

5-7 łyżek cukru pudru

1 tabliczka gorzkiej czekolady

cukier waniliowy

Jak zrobić Wegański mus czekoladowy z wody po fasoli (aquafaba)

1

Wodę po fasoli umieść na noc w lodówce by się dobrze schłodziła.

2

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub na ogniu. Rozpuszczoną czekoladę odstaw na bok niech trochę ostygnie.

3

Wodę z fasoli przelej do dużej miski. Ważne by miska była czysta, bez śladu tłuszczu, który utrudnia uzyskanie odpowiedniej konsystencji. Mikserem zacznij ubijać wodę po fasoli. Po chwili woda będzie miała białą, spienioną nadal ciekłą formę.

4

Powoli dodawaj cukier puder, najlepiej po łyżce rozsypując równomiernie po powierzchni. Im więcej dodasz cukru tym słodszy będzie mus (miej na uwadze, w jaki sposób będziesz go podawać – szczegóły pod przepisem), ponadto ułatwia ubijanie. Jeśli planujesz dodać cukier waniliowy – dodaj go na samym początku i zmniejsz liczbę łyżeczek cukru pudru (możesz założyć 10g cukru waniliowego = 1 łyżka cukru pudru mniej).

5

Po ok. 15 minutach ubijania piana jest bardzo sztywna, tak, że możesz odwrócić miskę i nic nie spływa.

6

Dodaj 2 łyżki ubitej piany do czekolady, starannie wymieszaj, ale przestań jak tylko uzyskasz jednolitą maskę. Dodaj kolejne dwie i powtórz mieszanie.

7

Masę czekoladową przełóż do miski ze sztywną pianą i powolnymi ruchami wymieszaj. Uzyskasz puszystą, półpłynną konsystencję.

8

Przełóż do pucharków / szklanek innych słoików i wstaw do lodówki na min. 30 min.

  1. Gdy Twoja piana długo nie daje za wygraną możesz odstawić ją na 10 minut do lodówki i wrócić do miksowania. Zimna woda po fasoli ubija się szybciej
  2. Ubijanie to proces bardzo zależny od mocy miksera, dlatego mi na maksymalnych obrotach zajmuje 15 min a z innym sprzętem może zająć 20, 30 a nawet 40 minut. Warto poczekać – woda z fasoli daje piękną, sztywną pianę.
  3. Dodając cukier miej w głowie w jaki sposób chcesz podać mus – będzie jedzony sam czy z dodatkami. Dodatki będą słodkie – śmietana kokosowa, kandyzowane owoce czy może wśród kwaśnych porzeczek i świeżych wiśni? Ubijałam pianę z 4 łyżkami cukru pudru i 20g cukru waniliowego – mus w sam sobie wyszedł super, ale w towarzystwie domowego dżemu z czarnej porzeczki i śmietany kokosowej trochę za słodki
  4. 3-etapowe dodawanie najpierw piany do czekolady potem już rozmieszanej czekolady do piany jest ważne, a wcale nie takie trudne! Ono zapewnia taką piękną „nadmuchaną” strukturę musu.
  5. Czekolada gładka czy z dodatkami? Raczej gładka, wszelkie kawałki orzechów pod wpływem ciężaru opadną na dno pucharka, więc jeśli Ci to nie przeszkadza może być czekolada z dodatkami.
  6. Najlepiej smakuje po nocy w lodówce.
Tags:

    • Irena
    • 5 lutego 2022
    Odpowiedz

    Ten przepis jest najlepszy – zawsze tu wracam, żeby sobie odświeżyć. Dziękuję!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij tryb gotowania
Polub nas na Facebooku
X