Wegańskie bezy

Przepis na Wegańskie bezy
Czas przygotowania120 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Wegańskie bezy to bezy upieczona na bazie zalewy z cieciorki, zamiast klasycznie na jajkach. To pyszny, słodki deser, idealny do gorzkiej kawy.

Składniki

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1/4 łyżeczki kamienia winnego (wodorowinian potasu)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki wanilii

Promocje na składniki

Jak zrobić wegańskie bezy

  1. Otworzyć puszkę ciecierzycy i odsączyć płyn do miseczki. Ciecierzycę odłożyć na bok i zużyć do innego dania.
  2. Odmierzyć 120 ml (pół szklanki) płynu i dodać do tego kamień winny. Miksować na dużej prędkości aż powstanie miękka piana.
  3. Nadal miksując stopniowo dodawać cukier, aż piana będzie sztywna. Dodać wanilię.
  4. Rozgrzać piekarnik do 95 stopni C.
  5. Ubitą pianę przełożyć do woreczka dekoratorskiego i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piec bezy, aż będą łatwo odchodzić od papieru i nie kleić się. Przy średnicy 3 cm to ok 1 godzina i 45 minut.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.