Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Wegańskie bezy
120 min
średni
02.11.2023
Wegańskie bezy to bezy upieczona na bazie zalewy z cieciorki, zamiast klasycznie na jajkach. To pyszny, słodki deser, idealny do gorzkiej kawy.
Spis treści:
Składniki
- 1 puszka ciecierzycy
- 1/4 łyżeczki kamienia winnego (wodorowinian potasu)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki wanilii
Jak zrobić wegańskie bezy
- Otworzyć puszkę ciecierzycy i odsączyć płyn do miseczki. Ciecierzycę odłożyć na bok i zużyć do innego dania.
- Odmierzyć 120 ml (pół szklanki) płynu i dodać do tego kamień winny. Miksować na dużej prędkości aż powstanie miękka piana.
- Nadal miksując stopniowo dodawać cukier, aż piana będzie sztywna. Dodać wanilię.
- Rozgrzać piekarnik do 95 stopni C.
- Ubitą pianę przełożyć do woreczka dekoratorskiego i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec bezy, aż będą łatwo odchodzić od papieru i nie kleić się. Przy średnicy 3 cm to ok 1 godzina i 45 minut.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze