Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Wegańskie burgery z fasoli z karmelizowaną cebulką
45 min
średni
02.11.2023
Te wegańskie, pieczone burgery z fasoli, marchewki i kukurydzy, z prażonymi ziarnami sezamu i słonecznika stanowią świetny zamiennik klasycznego burgera. Podane w bułce z pomidorem, sałatą, karmelizowaną cebulką czy innymi wybranymi dodatkami to dobra alternatywa dla kupnego burgera.
Składniki
- puszka białej fasoli (lub szklanka ugotowanej)
- puszka kukurydzy (lub szklanka ugotowanej)
- 2 małe marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- pół szklanki uprażonego sezamu – u mnie pół na pół biały i czarny
- pół szklanki uprażonego słonecznika
- łyżka dowolnej mąki lub bułki tartej
- łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego (sól, czosnek, marchew, gorczyca, pieprz, papryka sodka, majeranek, chilli, cebula, tymianek, pietruszka, goździki) – w razie potrzeby więcej samej przyprawy lub soli i pieprzu/chilli.
- opcjonalnie: szczypta kminu rzymskiego i wędzonej papryki
Jak zrobić wegańskie burgery z fasoli z karmelizowaną cebulką
- Marchewkę i pietruszkę obierz ze skórki, zetrzyj na tarce lub rozdrobnij w maszynie typu Thermomix.
- Fasolę i kukurydzę zmiksuj blenderem na gładką masę. Połącz ze startymi warzywami.
- Upraż słonecznik i sezam, dodaj do masy.
- Dopraw masę sosem sojowym i przyprawami, po spróbowaniu i zatwierdzeniu jakości (:)) dodaj mąkę, wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Formuj kotleciki o dowolnej wielkości, wcześniej delikatnie smarując dłonie olejem. Rozłóż je na papierze do pieczenia, piecz 20 minut z jednej i 10-15 minut z drugiej strony.
- Podawaj w bułce z dodatkami: ogórkiem, sałatą, pomidorem, papryczką chilli, ulubionym sosem i karmelizowaną cebulką*.
*2 cebule pokrój w drobne talarki, na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulkę z dodatkiem brązowego cukru/syropu z agawy lub daktylowego. Duś do czasu aż będzie całkowicie miękka.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze