Wegańskie kotleciki z soczewicy

Przepis na Wegańskie kotleciki z soczewicy
Czas przygotowania40 min
Poziom trudnościśredni
Ocena 5.0
02.11.2023

Wegańskie kotleciki z soczewicy to kotleciki na bazie czerwonej soczewicy z dodatkiem koncentratu pomidorowego, soku z cytryny i cebulek dymek. Te smakowite kotleciki mogą stanowić samodzielne danie, ale można je też podawać z ziemniakami czy chlebem.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić wegańskie kotleciki z soczewicy

  1. W rondelku wymieszać wodę z soczewicą i doprowadzić do wrzenia. Gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 minut, aż cała woda się wchłonie.
  2. Na patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać dymkę i smażyć, aż będzie miękka – 3-4 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze 2-3 minuty.
  3. W dużej misce wymieszać soczewicę z zawartością patelni. Dodać pietruszkę, sok cytrynowy, chili, kumin i sól. Wyrabiać masę rękami, aż wszystko się dobrze połączy.
  4. Formować masę w dłoniach, tworząc podłużne kotleciki lub kuleczki i układać je na talerzu. Przykryć folią spożywczą, aby nie obeschły. Podawać na liściach sałaty.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.