Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Wegańskie lody czekoladowe
15 min + mrożenie
średni
02.11.2023
Wegańskie lody czekoladowe to lody na bazie mleka sojowego i śmietanki sojowej. Głęboki i intensywny smak nadaje im czekolada deserowa. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu.
Składniki
- 250 g czekolady deserowej (bezmlecznej)
- 250 ml mleka sojowego
- 5 łyżek oleju słonecznikowego BIO
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 ml śmietanki sojowej
Jak zrobić wegańskie lody czekoladowe
- W rondelku na małym ogniu stopić czekoladę w mleku sojowym.
- Gdy czekolada się całkowicie rozpuści, dodać olej, wanilię i śmietankę sojową. Wymieszać.
- Wlać do maszynki do lodów i dalej postępować według instrukcji urządzenia.
- Jeśli nie masz maszynki do lodów, możesz wlać masę do plastikowego pojemnika do mrożenia, szczelnie zamknąć i wstawić do zamrażarki na ok. 6 godzin.
- W międzyczasie należy lody co 1,5 godziny przemieszać energicznie widelcem, aby porozbijać zmrożone grudki.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze