Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Wegańskie orzechowe trufle
30 min + odstawienie
średni
02.11.2023
Wegańskie orzechowe trufle to pomysł na pyszny, wegański deser, który sprawdzi się zarówno jako codzienna, poobiednia przekąska, jak i jako imprezowe, słodkie finger food. Połączenie smaku czekolady, orzechów i kakao zachwyci każdego łasucha.
Składniki
- 110 g orzechów włoskich
- 6 łyżek kakao
- 200-250 g daktyli bez pestek (w zależności jak bardzo miękkie mają być trufle)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 100 g wegańskiej gorzkiej czekolady bez dodatku cukru
Jak zrobić wegańskie orzechowe trufle
- Do miski robota kuchennego włożyć orzechy i kakao i zmiksować, aż będą przypominać grubą bułkę tartą.
- Dodać daktyle i wanilię i zmiksować, aż masa się zlepi.
- Nabierać po 2 łyżeczki masy, turlać z niej lulki (lub formować w inny kształt) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć na 5-10 minut do zamrażarki.
- W tym czasie stopić czekoladę. Można to zrobić w kąpieli wodnej (miska ustawiona nad garnkiem z gotującą wodą) lub w mikrofalówce (mieszając co 10-15 sekund).
- Wyjąc trufle z zamrażalnika i za pomocą małej łyżeczki i widelca obtaczać każdą po kolei w stopionej czekoladzie. Obstukać delikatnie nadmiar czekolady i odkładać na papier do pieczenia.
- Odczekać aby czekolada zastygła. Gdy czekolada zastygnie można je podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze