Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Wegańskie pancakes
15 min
średni
02.11.2023
Wegańskie pancakes to amerykańskie naleśniki, które są przyrządzone na bazie wody, zamiast mleka. Smakują równie wyśmienicie co klasyczna wersja. Polecamy podawać z owocami sezonowymi np. truskawkami czy borówkami lub z puszki np. brzoskwiniami.
Spis treści:
Składniki
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 300 ml wody
- 1 łyżka oleju
Jak zrobić wegańskie pancakes
- Do dużej miski przesiać mąkę, cukier, sodę i sól. W osobnej misce rozmieszać wodę z olejem.
- W środku kupki z mąki zrobić zagłębienie i wlać w nie wodę z olejem. Wymieszać, ale niezbyt dokładnie. W cieście mają pozostać grudki.
- Rozgrzać lekko nasmarowaną olejem patelnię na średnio-dużym ogniu.
- Nakładać ciasto dużą łyżką na gorącą patelnię i smażyć naleśniki, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, a brzegi będą suche.
- Odwrócić na drugą stronę i smażyć aż się zmienią.
- Udekorować wybranymi owocami i posypać cukrem pudrem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze