Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Snickers w słoiku z kaszy jaglanej
25 min
średni
02.11.2023
Alternatywna i szybka w przygotowaniu wersja snickersa, która łączy w sobie klasyczne orzechowo-czekoladowe smaki – połączenie typowe dla tego kultowego batona. Bazę stanowi sycąca kasza jaglana gotowana na mleku roślinnym.
Składniki
- 100 g kaszy
- 3/4 szklanki wody
- szklanka mleka roślinnego
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- opcjonalnie kilka kropli ekstraktu waniliowego
- polewa:
1/3 tabliczki gorzkiej, wegańskiej czekolady - 3-4 łyżki mleka roślinnego
- 1 łyżka masła orzechowego
- łyżka syropu klonowego/daktylowego
- 2 łyżki mleka roślinnego
- szczypta soli
- pokruszone orzeszki ziemne
Jak zrobić snickers w słoiku z kaszy jaglanej
- Kaszę płuczemy na sicie pod strumieniem gorącej wody.
Przekładamy ją do garnka, zalewamy mlekiem roślinnym i wodą, dodajemy cukier sól oraz wanilię i gotujemy pod przykryciem na minimalnym ogniu, aż kasza wchłonie płyn (ok.15-20 minut). - W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową, rozpuszczając gorzką czekoladę w mikrofalówce, następnie dodajemy mleko i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji lub, w razie braku mikrofalówki, czekoladę i mleko rozpuszczamy na małym ogniu w rondelku, często mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Wszystkie składniki na krem orzechowo-karmelowy (masło orzechowe, syrop klonowy/daktylowy, mleko roślinne, szczypta soli) mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji.
- Gdy kasza się ugotuje przekładamy ją do miseczek, dodajemy krem orzechowo-karmelowy, całość polewamy czekoladową polewą i posypujemy pokruszonymi orzeszkami. Można również układać wszystko warstwami w słoiczkach, tak jak jest to pokazane na zdjęciu.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze