Snickers w słoiku z kaszy jaglanej

Przepis na Snickers w słoiku z kaszy jaglanej
Czas przygotowania25 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Alternatywna i szybka w przygotowaniu wersja snickersa, która łączy w sobie klasyczne orzechowo-czekoladowe smaki – połączenie typowe dla tego kultowego batona. Bazę stanowi sycąca kasza jaglana gotowana na mleku roślinnym.

Składniki

  • 100 g kaszy
  • 3/4 szklanki wody
  • szklanka mleka roślinnego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • opcjonalnie kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • polewa:
    1/3 tabliczki gorzkiej, wegańskiej czekolady
  • 3-4 łyżki mleka roślinnego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • łyżka syropu klonowego/daktylowego
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • szczypta soli
  • pokruszone orzeszki ziemne

Promocje na składniki

Jak zrobić snickers w słoiku z kaszy jaglanej

  1. Kaszę płuczemy na sicie pod strumieniem gorącej wody.
    Przekładamy ją do garnka, zalewamy mlekiem roślinnym i wodą, dodajemy cukier sól oraz wanilię i gotujemy pod przykryciem na minimalnym ogniu, aż kasza wchłonie płyn (ok.15-20 minut).
  2. W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową, rozpuszczając gorzką czekoladę w mikrofalówce, następnie dodajemy mleko i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji lub, w razie braku mikrofalówki, czekoladę i mleko rozpuszczamy na małym ogniu w rondelku, często mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Wszystkie składniki na krem orzechowo-karmelowy (masło orzechowe, syrop klonowy/daktylowy, mleko roślinne, szczypta soli) mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji.
  4. Gdy kasza się ugotuje przekładamy ją do miseczek, dodajemy krem orzechowo-karmelowy, całość polewamy czekoladową polewą i posypujemy pokruszonymi orzeszkami. Można również układać wszystko warstwami w słoiczkach, tak jak jest to pokazane na zdjęciu.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.