Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Weneckie pączki
35 min
średni
02.11.2023
Weneckie pączki to smakowite, pulchne pączki z dodatkiem rodzynek, kandyzowanych owoców, orzeszków piniowych i paroma kroplami aromatycznego alkoholu. To ciekawe wydanie pączków polecamy każdemu wielbicielowi tego przysmaku.
Spis treści:
Składniki
- 12 g drożdży piwnych
- 40 g cukru
- 5 ml grappy lub rumu
- 200 g mąki
- 40 g rodzynek
- 40 g kandyzowanych owoców
- 40 g orzeszków piniowych
- 350 g oleju słonecznikowego
- 16 g cukru pudru
Jak zrobić weneckie pączki
- W głębokim naczyniu rozpuszczamy drożdże piwne w odrobinie ciepłej wody z cukrem. Dodajemy grappę oraz mąkę, dolewając wodę w niezbędnej ilości.
- Wyrabiamy ciasto, dopóki na powierzchni przestaną się formować pęcherzyki powietrza; wtedy przykrywamy ją ścierką i zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu, pozwalając mu rosnąć.
- Kiedy ciasto powiększy swoją objętość co najmniej dwukrotnie, dodajemy rodzynki, pokrojone drobno kandyzowane owoce i orzeszki piniowe.
- Formujemy z ciasta małe kuleczki i smażymy je w gorącym oleju, po czym wykładamy na papier kuchenny, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
- Wykładamy pączki na talerz, układając z nich piramidę. Posypujemy je cukrem pudrem i podajemy na gorąco.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze