Wigilijna kapusta z grochem

Przepis na Wigilijna kapusta z grochem
Poziom trudnościśredni
Ocena 5.0
Liczba komentarzy 1
02.11.2023

Groch z kapustą lub inaczej kapusta z grochem – popularne danie świąteczne w Polsce środkowej. Znacie? Jest naprawdę pyszne?

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić wigilijna kapusta z grochem

  1. Groch zalewam wodą na noc.
  2. Odlewam wodę, przepłukuję, zalewam czysta wodą i gotuje do miękkości (u mnie około 40 minut).
  3. Cebule kroję i podsmażam w garnku na oleju, aż się zarumieni.
  4. Dodaję pokrojoną kiszoną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, kminek (jeśli lubicie) i zalewam wodą (około 2-3 szklanek). Gotuję pod przykryciem około 2 godziny.
  5. Do kapusty dodaję ugotowany groch, mieszam i duszę razem jeszcze przez kilka minut.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.
Avatar Karolina 13.12.2023 Uwielbiam kapustę z grochem na Wigilii! Super przepis!